Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläimetkin sekosivat aidonnäköisestä hirviteoksesta

Kun värkkää betonista, pitää olla hyvät hermot, sanoo muurari Erkki Lappalainen, 69. Työ tehdään pikku hiljaa, muotoillen. Se on niin kuin savikakkuja taputtelisi.

Silmäpeliä pitää olla paljon.

Tuon tuostakin on mentävä kauemmas katsomaan, mihin pitää laittaa lisää.

Liikaa ei parane laittaa mihinkään, sillä kuivanutta betonia on huono ottaa vähemmäksi.

Lappalainen värkkäsi ensimmäisen betonitaideteoksen pihalleen Tornion Laivajärvessä 35 vuotta sitten. Työn ohjaajana toimi oma setä, joka myös harrasti betonitaidetta.

Nyt Lappalaisen piha on täynnä toinen toistaan hienompia betoniveistoksia – joutsenia, kauriita ja mukavannäköisiä neitosia, jotka eivät talon isäntää pienistä moitiskele.

Pihan uljain työ suuri hirvisonni, jonka tekoon kului kuukausi. Se on niin aidon näköinen, että kerran eräs hirvikoira sai autossa hepulin sen nähdessään. Kun koiran isäntä talutti koiran sitten louskutusetäisyydelle, se ymmärsi erheen. Tämä hirvi ei haise hirvelle.

Aikoinaan paikalliset hirvetkin rakastuivat Lappalaisen sonnikomistukseen. Seitsemän hirven lauma seurusteli betonikaverin kanssa niin, että Lappalainen joutui hätistelemään eläimiä kauemmas, että hänen tyttärensä uskaltautuivat koulutielle.

Viime vuonna Lappalainen innostui moottorisahataiteesta. Eräs iisalmelainen sahataiteilija oli Torniossa Tex-marketin pihalla näyttämässä osaamistaan. Hän kertoi, että taiteen tekemistä moottorisahalla pitää harjoitella monta vuosikymmentä.

– Sanoin, että kerrohan nyt minulle hyvät niksit. Jos tätä pitää noin kauan opetella, minähän olen jo toisella sadalla ennen kuin osaan, Lappalainen virnuilee.

Erkki Lappalainen sai hyvät neuvot ja puuveistoksia alkoi syntyä. Pöllöjä, karhu, mitä milloinkin. Lappalaisen mielestä puu on mukava, erilainen materiaali verrattuna betoniin.

– Jos työ epäonnistuu, se on helppo polttaa. (Pekka Juntti – Lännen Media)