Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halla-aho haukkui median Asema-aukion uutisoinnista – "Yksittäisen taparikollisen teko"

Helsinki

Europarlamentaarikko

Jussi Halla-aho

(ps.) otti torstaina kantaa Asema-aukiolla 10. syyskuuta tapahtuneeseen väkivallantekoon.

Työmiehen tuumaustunnilla puhunut Halla-aho syytti mediaa epätoivoisista yrityksistä siirtää keskustelua pois todellisista ongelmista. Tällaisiksi ongelmiksi Halla-aho mainitsi muun muassa turvapaikkajärjestelmän hyväksikäytön.

– Äärioikeistolaista väkivaltaa on Suomessa onneksi hyvin vähän, Halla-aho sanoi.

Halla-aho luetteli aiempia, turvapaikanhakijoiden kantasuomalaisiin liittyviä veritekoja.

– Kun turvapaikanhakijat pahoinpitelevät ja tappavat ihmisiä, vallitsee kumiseva hiljaisuus, Halla-aho väittää isoa mediahuomiota saaneista tapauksista.

– Suomessa kaikkien henki ei ole yhtä arvokas, Halla-aho viittaa mediahuomioon eri kuolemantapauksissa.

Halla-aho piti Asema-aukion väkivallantekoa ja siitä mahdollisesti johtunutta kuolemantapausta yksilötasolla valitettavana. Hän ei kuitenkaan näe tapausta poliittisena väkivallantekona vaan ”yksittäisen taparikollisen” tekona.

– Asiat olisi pidettävä kontekstissaan. Suomen vastarintaliike on paristakymmenestä taparikollisesta koostuvasta joukosta.

– Tällä joukolla ei ole mielekkäitä tavoitteita. Sellaisina ei voi pitää esimerkiksi kansallissosiaalisen valtion rakentamista, Halla-aho sanoo uusnatsijärjestöstä.

Suomen vastarintaliike haluaa perustaa pohjoismaisen kansallissosialistisen tasavallan. Kansallissosialismi tarkoittaa samaa kuin natsismi.

Halla-ahon mielestä

vastarintaliikkeen edustajan väkivallanteko on ”jossain määrin ainutlaatuinen tapaus”. Halla-aho arvelee, ettei tekijän tarkoituksena ollut tappaa uhriaan.

– Hän (kuolemantuottamuksesta syytetty uusnatsi) ei potkaissut uhriaan päähän vaan rintaan. Uhri ilmeisesti kuoli lyötyään päänsä katuun. Se, että puhutaan poliittisesti motivoidusta teosta, on pikkuisen keinotekoista.

Poliisi epäilee pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta

Jesse Torniaista

, joka oli yhdessä muutamien muiden natsijärjestön edustajien kanssa 10. syyskuuta Helsingin Asema-aukiolla pitämässä mielenilmausta. Poliisi on kertonut, että uhri oli tullut paikalle ohikulkijana ja ilmeisesti ilmaissut mielipiteensä natsijärjestöstä. Tämän jälkeen uhri oli lähtenyt kävelemään pois paikalta, kun Torniainen oli potkaissut tätä yllättäen rintaan.

Uhri kuoli 16. syyskuuta sairaalassa.

Perussuomalaisten

puheenjohtaja

Timo Soini

sanoi Ylelle, että hän aikoo keskustella puolueen johdon kanssa puolueen jäsenten mahdollisista yhteyksistä äärijärjestöihin. Halla-ahon mukaan tämä olisi erittäin vaikeaa.

– Jäsenrekisterit ovat tietääkseni salaisia. Olen sitä mieltä, että perussuomalaiset ei voi lakia rikkomatta selvittää, missä yhdistyksissä perussuomalaisten jäsenet ovat mukana.

Halla-aho kuuluu kansallismieliseen Suomen Sisuun. Järjestöstä Halla-aho sanoo lyhyesti, ettei pidä sitä äärijärjestönä, ja aikoo pysyä jäsenenä jatkossakin.

Halla-aholta yritettiin kysyä, pitäisikö Suomen vastarintaliike kieltää. Tähän tai muihin aihetta koskeviin kysymyksiin hän ei enää suostunut vastaamaan.