Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden urheilija -äänestys: Neljä vuotta sitten joka seitsemäs jätti Tähden pois

Pyörätuolikelauksessa jo uransa viidennen paralympiakullan voittanut

Leo-Pekka Tähti

on jälleen vahva ehdokas Vuoden urheilijaksi.

Sitä Tähti on ollut aiemminkin, mutta voittoa miehelle ei ole vielä suotu.

Neljä vuotta sitten Tähti lähti Vuoden urheilija -äänestykseen lyömättömältä tuntuneella meriittilistalla. Hän voitti vuonna 2012 paralympiakultaa, EM-kultaa ja hopeaa sekä kelasi T54-luokan 100 metrillä uuden maailmanennätyksen.

Tähti sai äänestyksessä selvästi eniten ykkössijoja, mutta jäi silti lopputuloksissa kolmanneksi

Tuuli Petäjä-Sirénin

ja

Antti Ruuskasen

taakse.

Lännen Media sai tilastotietoja neljän vuoden takaisesta äänestyksestä.

Urheilutoimittajain liiton jäsenten äänestyksessä Tähti oli sijoitettu kolmen joukkoon useammin kuin Ruuskanen (221–209), mutta harvemmin kuin Petäjä-Sirén (283).

Kolmanneksi Tähti putosi, koska peräti 13,9 prosenttia äänestäjistä ei sijoittanut vammaisurheilun mahtimiestä lainkaan kymmenen joukkoon. Kaikkiaan 50 äänestäjältä hän ei siis saanut pistettäkään.

Kun Tähti voitti Ateenan paralympialaisissa vuonna 2004 kaksi kultamitalia, julkinen paine toi vammaisurheilijat ensimmäistä kertaa Vuoden urheilija -äänestyslistoille. Vielä kahdeksan vuotta myöhemmin kaikki äänestäjät eivät siis olleet sisäistäneet tai hyväksyneet sääntömuutosta tai sitten he eivät pitäneet Tähden meriittejä tarpeeksi kovina.

Muutos äänestykseen

Kuinka käy tällä kertaa?

Vuoden urheilija -valiokunnan puheenjohtaja

Matti Hannula

kertoo, että äänestykseen tulee pieni muutos. Kun aiemmin on pitänyt äänestää kymmentä parasta, nyt hyväksytään myös lomakkeet, joissa on äänestetty viittä parasta.

– Tälle me haemme nousua äänestysprosenttiin.

Viime vuosina äänestysprosentti on jäänyt parhaimmillaankin reilusti alle 50:n.

Jos äänestysprosentti nousee, se voi auttaa myös Tähteä. Jos urheilija kerää äänestyksessä 50 prosenttia ykkössijoista, hän on Vuoden urheilija, vaikka joku pääsisi kokonaispisteissä edelle.

Neljä vuotta sitten Tähti olisi tarvinnut kolmisenkymmentä ykkössijaa enemmän, jotta hän olisi noussut niiden ansiosta Vuoden urheilijaksi.

Äänestyksen säännöissä todetaan myös, että lomake voidaan hylätä, jos siinä havaitaan selvää taktikointia.

Jos tällaisena urheiluvuonna ei sijoita Tähteä tai esimerkiksi

Mira Potkosta

kymmenen joukkoon, eikö se haiskahda taktikoinnilta?

– Hyvä kysymys. Mikä on taktikointia, mikä ei? Rajanveto on vaikeaa, Hannula miettii.

Käytännössä taktikointikorttia ei voi käyttää, jätti äänestyslistalta pois kenet tahansa. Säännöissä sanotaan myös, että eri urheilumuotojen ja arvokilpailujen keskinäinen vertailu on jokaisen omassa harkinnassa.