Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtaosa eduskuntaryhmien puheenjohtajista kieltäisi natsistisen SVL:n

Valtaosa eduskuntaryhmien puheenjohtajista kieltäisi uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen (SVL), ilmenee Lännen Median eduskuntaryhmien puheenjohtajille suuntaamasta kyselystä.

Ryhmäpuheenjohtajilta kysyttiin, pitäisikö Suomen vastarintaliike kieltää. SVL on uusnatsistinen järjestö, jonka aktiivijäsentä Jesse Torniaista epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Ryhmäpuheenjohtajista Sampo Terho (ps.) ei vastaa suoraan kysymykseen, pitäisikö Suomen vastarintaliike kieltää. Terho vastaa näin:

– Periaatteellista estettä väkivaltaa harjoittavien järjestöjen kieltämiselle ei mielestäni missään nimessä ole.

– On kuitenkin toistaiseksi epäselvää, kuinka paljon uuden lainsäädännön luominen auttaisi ehkäisemään tällaisten järjestöjen käytännön toimintaa, Terho kirjoittaa.

Perussuomalaiset nuoret tiedotti perjantaina, että järjestö vaatii SVL:n lakkauttamista.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat puolestaan tiedottivat yhdessä perjantaina esittävänsä eduskunnan puhemies Maria Lohelalle (ps.), että eduskunta kävisi ajankohtaiskeskustelun ääriliikkeistä ja väkivallasta Suomessa.

Seitsikko kieltäisi Kalle Jokinen (kok.), Krista Mikkonen (vihr.), Stefan Wallin (r.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Antti Kaikkonen (kesk.), Antti Lindtman (sd.) ja Peter Östman (kd.) kieltäisivät Suomen vastarintaliikkeen.

– Pitäisi kieltää. Kyseinen järjestö on perustuslain vastainen liike, joka pyrkii väkivaltaa käyttäen kumoamaan Suomen demokraattisen yhteiskuntajärjestyksen ja sen perusoikeudet. Tämä on uhka meitä kaikkia kohtaan, moniarvoista ja vapaata yhteiskuntaa puolustavia kohtaan, Pekonen (vas.) vastaa.

– Kyllä [pitäisi kieltää]. Järjestö käyttää suunnitelmallisesti hyväkseen väkivallan uhkaa ihmisten vapauksien ja demokratian rajoittamiseksi. Siihen pitää puuttua, Mikkonen (vihr.) toteaa.

– Se [SVL:n kieltäminen] näyttäisi olevan perusteltua suomalaisen demokratian ja oikeusvaltion periaatteet huomioiden. Poliisi varmasti arvioi asiaa huolellisesti parhaillaan, Kaikkonen (kesk.) vastaa.

– Vaikuttaa vahvasti siltä, että edellytykset liikkeen kieltämiselle ovat olemassa. Vaikka kokoontumis- ja yhdistymisvapaus sekä sananvapauden tulee nauttia yhteiskunnassa vahvaa perus- ja ihmisoikeussuojaa, ei näiden oikeuksien väärinkäytöstä tule sallia, Östman kirjoittaa.

Lindtmanin mielestä Vastarintaliikkeen toiminnassa on selkeitä merkkejä organisoidusta väkivallasta, eikä se sen takia voi johtaa toiminnalleen oikeutusta esimerkiksi yhdistymisvapaudesta.

– Vastarintaliikkeen toiminnan voidaan katsoa olevan sillä tavalla olennaisesti lain tai hyvien tapojen vastaista, että sen kieltämistä yhdistyslain nojalla on syytä vaatia tuomioistuimessa, hän toteaa.

Muille vastaaville järjestöille myös kielto

Lännen Media kysyi myös, pitäisikö muut poliittisesti motivoituneet ja väkivaltaa harjoittavat järjestöt kieltää.

Antti Kaikkosen mielestä myös niiden kieltäminen olisi perusteltua samasta syystä kuin SVL:n kieltäminen. Myös Antti Lindtman, Krista Mikkonen, Aino-Kaisa Pekonen ja Stefan Wallin kieltäisivät poliittisesti motivoituneet ja väkivaltaa harjoittavat järjestöt.

–  Myös äärijärjestöjen tunnukset tulisi kieltää, Mikkonen lisää.

Peter Östman toteaa, että jos lain asettamat edellytykset kieltämiselle täyttyvät, myös muiden järjestöjen kieltäminen on mahdollista.

– Poliittiset ja muut aatteelliset järjestöt, joiden toimintamalliin kuuluu edistää tarkoitusperiään väkivallan ja rikoksen keinoin, pitäisi kieltää, Kalle Jokinen kirjoittaa.

Lakiin tarkistuksia?

Osa ryhmäpuheenjohtajista myös selkeyttäisi järjestöjen kieltämisen mahdollistavaa lainsäädäntöä.

– Nykyisen lainsäädännön tulkinnasta on erilaisia käsityksiä. Siksi lainsäädäntöä näyttää olevan tältä osin tarpeellista selkeyttää. Hallituksessa selvitetään lainsäädännön uudistamista parhaillaan, Kaikkonen vastaa.

Mikkonen selkeyttäisi lakia, vaikka katsookin, että jo nykylainsäädäntö mahdollistaisi kieltämisen. Myös Östman selvittäisi, olisiko lain soveltamisen kannalta lainsäädäntöä jatkossa syytä täsmentää. Uusia lainsäädäntötoimia harkitsisivat myös Lindtman, Jokinen ja Pekonen.

– Asiaa selvitetään, lainmuutoksia tehtävä, jos nykyinen laki ei riitä, Wallin toteaa.

Laura Myllymäki