Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Juha Sipilä: Suomi esittää Pohjoismaille bioraaka-aineen lisäämistä polttoaineissa – autoiluun tulossa iso mullistus

Maarianhamina, Lännen Media

Suomen hallitus esittää kaikille Pohjoismaille, että maat yhtenäistävät polttoaineita koskevan lainsäädäntönsä ja nostavat yhteisellä päätöksellä bioraaka-aineen vähimmäisosuutta polttoaineissa.

Pääministeri

Juha Sipilä

kertoi Suomen esityksestä Lännen Medialle tiistaina aamulla. Sipilä esittää Suomen aloitteen muiden Pohjoismaiden pääministereille Ahvenanmaalla, jossa pääministerit puolisoineen pitävät kaksipäiväisen kokouksensa tiistaina ja keskiviikkona.

Suomen esitys on erittäin merkittävä, koska toteutuessaan se velvoittaisi kaikki polttoaineiden jakelijat sekoittamaan nykyistä enemmän bioraaka-ainetta Suomessa ja Pohjoismaissa myytäviin polttoaineisiin. Maiden välillä on tällä hetkellä eroja liikenteen energialähteiden lainsäädännössä.

– Suomen puheenjohtajakaudella olemme ottaneet itsellemme haasteen, että Pohjoismaista tulisi maailman integroiduin vyöhyke. Alue, jossa liikkuminen on vapainta ja jossa poistetaan rajaesteitä jatkuvasti, Sipilä kuvailee esityksen taustaa.

– Keskustelemme, voitaisiinko biopolttoaineissa asettaa yhteinen tavoite nyt, kun ilmastosopimusta ratifioidaan ja tulee EU-tasolla ja globaalisti uusia tavoitteita. Olisiko sekoitevelvoite asia, josta voisimme yhdessä päättää, Sipilä kertoo, mitä hän aikoo kollegoiltaan Ahvenanmaalla kysyä.

Hallitusryhmät (keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus) ovat Sipilän mukaan hyväksyneet Suomen aikomuksen nostaa bioraaka-aineen sekoitevelvoitetta polttoaineissa.

Muutoksen jälkeen Suomessa ja mahdollisesti nyt myös muissa Pohjoismaissa ei saisi myydä polttoaineita, joissa bioraaka-aineen osuus jäisi säädettävän vähimmäisrajan alapuolelle.

Tavoitteena iso markkina-alue biopolttoaineille

Pääministeri perustelee

asiaa myös kotimaisen ja pohjoismaisen talouskasvun edistämisellä.

– Saisimme ison ja yhtenäisen markkina-alueen sekoitettaville biopolttoaineille. Sopimalla lainsäädäntöön velvoitteen saisimme investoijat uskomaan, että tässä on laaja markkina-alue olemassa, Sipilä painottaa Lännen Medialle.

Esityksen yhtenä pontimena on siis bioenergian investointien saaminen Suomeen ja muihin Pohjoismaihin.

Suomi ei ole etukäteen ottanut aloitettaan esille, vaan Sipilä esittää sen muille valtionjohtajille ensimmäisen kerran Ahvenanmaalla.

– En tiedä, mitä he vastaavat.

Suomen hallituksen merkittävästä energiapoliittisesta esityksestä tulee yksi kokouksen kiinnostavimmista aiheista, koska se saattaa johtaa isoon mullistukseen autoilussa Pohjoismaissa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Antti Kaikkonen

esitti asiaa elokuussa Lännen Median haastattelussa pelkästään Suomen kohdalla, mutta silloin ei ollut tiedossa, että hallitus etenisi sekoitevelvoitteen lisäämisessä sekä vihreän autoilun ja bioenergiatalouden edistämisessä näin nopeasti.

Lisäksi vuotuisessa tapaamisessa keskustellaan esimerkiksi arktisen alueen tietoliikenneyhteyksien parantamisesta.

– Suomi on teettänyt asiasta selvityksen. Puhumme 5G-verkosta ja siitä, miten arktisen alueen tietoliikenneyhteydet järjestetään. Agendalla on hyvin konkreettisia asioita, joista puhumme lähinnä keskiviikkona, Sipilä toteaa.

Tiistaina pääministerit puolisoineen nauttivat vapaamuotoisemman illallisen merellisissä maisemissa. Keskiviikkona pöydällä ovat vakavat aiheet, kuten turvallisuuspolitiikka ja kaikkien Pohjoismaiden yhteisen sotilaallisen harjoittelun lisääminen.