Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orpo vakuuttaa: Välit mutkattomat Soinin kanssa

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri

Petteri Orpo

vakuuttaa, että hänen ja perussuomalaisten puheenjohtajan, ulkoministeri

Timo Soinin

välit ovat mutkattomat.

Orpo sanoi viime viikonloppuna, että perussuomalaisten pitää tehdä täysin selväksi, että he tuomitsevat väkivallan ja rasismin ja heidän pitää käydä asiat keskenään läpi.

Soini vastasi välittömästi, että perussuomalaiset eivät ota ohjeita vastaan muilta puolueilta. Orpon hän neuvoi keskittymään vain kokoomukseen.

Orpolta tiedusteltiin hänen ja Soinin keskinäisistä väleistä politiikan toimittajien ja Orpon tapaamisessa tiistaina.

– En hae nokittelua, mutta joskus asiat purkautuvat julkisuuden kautta. Kerroin vain oman mielipiteeni. Yhdenkään poliittisen liikkeen ei pidä hyväksyä rasistista toimintaa.

Orpon mukaan nyt on hyvin tärkeää, että perussuomalaiset ovat yhdessä hallituksen kanssa samassa rintamassa, joka tuomitsee väkivallan.

– Maanantaina julkistettu paperi oli selkeä linjaus.

Hallitus päätti maanantaina lisätä resursseja puuttua väkivaltaisten äärijärjestöjen toimintaan ja vihapuheisiin. Lisäksi yhdistyslain toimeenpanoa tehostetaan. Yhdistysten lakkauttaminen on mahdollista jo nykyisen lainsäädännön pohjalta.

Orpon mukaan hallituksen yhteinen linjaus tehtiin ilman mitään poliittisia säröjä sisäministeri

Paula Risikon

(kok.) ja oikeus- ja työministeri

Jari Lindströmin

(ps.) valmistelun pohjalta. Orpo sanoi myös

olevansa nyt luottavaisempi kuin jokin aika sitten siihen, että hallitus pystyy tekemään välttämättömiä rakenneuudistuksia.

Orpon mukaan sekä liikennekaaresta tehty ratkaisu että budjetti osoittavat, että hallitukselta löytyy rohkeutta.

Rohkeutta tarvitaan seuraavaksi, kun hallitus päättää uusista työllisyystoimista työmarkkinajärjestöjen esityksen pohjalta. Työllisyystyöryhmän määräaika päättyy perjantaina. Työryhmän tavoitteena on luoda keinot 10 000 uuden työpaikan luomiseksi. Työpaikoista 8 000 pitäisi saada ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tehtävillä muutoksilla.

Orpo painotti, että järjestöjen mallin on oltava valtiovarainministeriön kansantalousosaston todennettavissa. Hän toivoi, että hallitus pystyisi lausumaan mallista jotakin jo perjantaina.

Orpon käsityksen mukaan työryhmän työ on edennyt hyvässä hengessä.