Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työnvälitysfirma haastattelee työttömän, saa palkkion tuloksesta – tätä pelätään nyt SAK:ssa

Työttömien haastatteluja tekeviä yrityksiä kiinnostavat ensisijaisesti vain sellaiset työttömät, joita on helppo työllistää.

Tällainen huoli on aiheellinen, kun yksityisten yritysten tekemiin työttömien haastatteluihin kaavaillaan tulospalkkiota, katsoo SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja

Matti Tukiainen

.

Hallitus on varannut valtion ensi vuoden budjetista 17 miljoonaa euroa siihen, että te-toimistot voivat ostaa haastattelupalvelua yksityisiltä yrityksiltä. Työttömiä aiotaan kutsua haastatteluihin kolmen kuukauden välein.

Tukiainen sanoo, että SAK:ssa ei vastusteta yksityisten yritysten käyttöä työnvälityspalveluissa sinänsä. Sen sijaan huolta aiheuttaa Tukiaisen mukaan juuri tulospalkkio, sillä yritysten toiminnan on oltava kannattavaa.

Tällöin korkeasti koulutettu ja mielenkiintoisen uran tehnyt ihminen todennäköisesti työllistyy, koska tällaiselle ihmiselle työllistyminen on verrattain helppoa. Tukiaisen mukaan suurimmassa uhassa puolestaan ovat ”huonon koulutuksen omaavat työttömät”. Onko tulospalkkio

aivan varmasti tulossa yksityisille työnvälitysfirmoille? Asiaa valmistellaan parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM).

TEM:n työmarkkineuvos

Jarmo Palm

uskoo, että osa palkkiosta tulee olemaan tulokseen pohjautuvaa. Vielä mallista ei ole olemassa lopullisia päätöksiä, mutta Palmin mukaan se on ”ihan muutaman viikon asia”.

Päätöksellä on kiire, sillä tarkoituksena on, että haastatteluja voitaisiin tehdä jo ensi vuoden alussa.

– Vielä on tarkentamatta se, mikä tulee olemaan työnjako te-toimistojen ja yksityisten palveluiden välillä, Palm sanoo.

Päätettävä on, miten yksityinen palvelu hankitaan ja miten se kilpailutetaan. Vaihtoehtoja on Palmin mukaan ainakin kaksi: joko jokainen te-toimisto kilpailuttaa palveluntarjoajan alueellaan tai sitten tehdään keskitettyjä, valtakunnallisia hankintoja.

Onko SAK:n huoli aiheellinen?

Paljon riippuu Palmin mukaan siitä, millainen malli haastattelujen hankinnasta nyt lähiviikkoina saadaan kokoon.

– Se riippuu siitä, miten kriteerit asetetaan. [Malliin] voidaan tehdä rajoituksia ja sopia, mihin asiakasryhmiin ne kohdistetaan, Palm sanoo.