Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipilän soittokierros oppositiolle enteilee jo uutta hallitusta: "Ehkä palaamme tähän kysymykseen"

Oppositiopuolueiden puheenjohtajat ovat maanantaina aamupäivällä Naantalissa Kultarannassa. Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön ja kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin aamun lyhyet kommentit enteilevät pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yritystä muodostaa Suomeen uusi hallitus ilman perussuomalaisia.

-Sipilä on kyllä soittanut. Hän kertoi, mitä tapahtuu tänään. Seuraamme tilannetta. Ehkä palaamme tähän kysymykseen, Essayah vastasi siihen, onko hänen puolueensa valmis hallitusneuvotteluihin.

-Pallo on nyt hallituksella. Sipilä oli sunnuntaina yhteydessä kaikkiin puheenjohtajiin. Kaikki voivat sanoa, että Sipilä on soittanut, Essayah väisteli, mutta hymyili samalla paljon kertovasti.

Kelpaako nykyinen hallitusohjelma kristillisdemokraateille?

-Tietenkään ei, Essayah kiteytti.

Asiakysymyksistä puhuminen on Essayahin mukaan silti liian aikaista. Lännen Median eri puoluelähteistä saamien tietojen mukaan pääministeri Sipilä on sivunnut myös asiakysymyksiä soittaessaan eri puolueiden puheenjohtajille.

Vihreiden Ville Niinistö arvioi, että seuraavaan vaiheeseen eli hallitustunnusteluihin saatetaan siirtyä piankin. -Katsotaan nyt, mitä hallituspuolueet keskenään päättävät. Uskoisin, että tänään saadaan selkoa siitä, ovatko keskusta ja kokoomus sitä mieltä, että Jussi Halla-ahon (ps.) poliittisen linjan kanssa voidaan keskusteluja jatkaa.

-Voi olla, että aika pian päästään seuraavaan vaiheeseen, Niinistö sanoi. Suurinta oppositiopuoluetta sdp:tä edustava Erkki Tuomioja , pitkäaikainen entinen ulkoministeri, vaatii keskustaa ja kokoomusta lopettamaan hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa.

-Kyse ei ole hallitusohjelmasta vaan siitä, että perussuomalaiset on mennyt ruotsidemokraattien kaltaiseksi äärinationalistiseksi puolueeksi. Sellaisella ei mielestäni pidä olla sijaa Suomen hallituksessa, Tuomioja totesi.

Mikä olisi nyt paras vaihtoehto, Erkki Tuomioja?

-Uudet vaalit, mutta tällä hetkellä kaksi muuta hallituspuoluetta pohtii tilannetta ja katsoo, saavatko he täydennettyä hallitusta ilman perussuomalaisia, ja yrittää jatkaa näin.

Onko mahdollista, että Suomen kansainvälinen asema Euroopan unionissa ja Pohjoismaiden kesken tehtävä yhteistyö vaikeutuvat, jos perussuomalaisten annetaan jatkaa nykyisellä puoluejohdolla hallituksessa?

-Varmasti näin käy. Kyllä siihen kiinnitetään huomiota, Tuomioja varoitti.

-Tämän puolueen arvomaailma ja sen johtajien puheet ja kannanotot ovat sellaisia, että he ovat lähinnä ruotsidemokraattien kaltaisia. Heidän kanssaan toki pitää voida keskustella asioista, mutta minä en päästäisi heitä hallitusvastuuseen, Tuomioja totesi. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, niin ikään entinen ulkoministeri, Ilkka Kanerva (kok.) ei pidä Halla-ahoa vakavasti otettavana tahona. Tämä käy ilmi, kun Kanervalta kysyy hänen kantaansa siihen, että Halla-ahon sunnuntaina pitämän linjapuheen mukaan EU-jäsenyys ei ole Suomen etujen mukaista.

Onko Halla-ahon EU-kanta Suomelle mainehaitta, Ilkka Kanerva?

-En tiedä, onko se Suomen mainehaitta. Kaikki tietävät, että Suomi on 100-prosenttisesti EU:n takana. En tiedä yhtään vakavasti otettavaa tahoa, joka ei olisi sen takana, Kanerva arvioi Halla-ahon toimintaa.

-EU:ssa hyvin tiedetään, että Suomi on kiinteä osa EU:ta ja tulee sellaisena pysymään. Minä en pidä sitä [EU-lausuntoa] Halla-aholle mainetekona, mutta hän vastaa siitä henkilökohtaisesti. Ei se Suomen linjaa mihinkään horjuta, jos Halla-aho on tuota mieltä, Kanerva sanoi.

Miten uusi hallitus muodostettaisiin, jos nykyinen hallitus ei jatka?

Vaihtoehdot ovat Lännen Median hallitus- ja oppositiolähteistä sunnuntaina hankkimien tietojen mukaan karkeasti ottaen seuraavat:

1. Ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit tulevat hallitukseen perussuomalaisten tilalle. Samalla pari–kolme soinilaista kansanedustajaa loikkaa hallituspuolueisiin. Tällöin hallituksella olisi eduskunnassa noin 102–104 kansanedustajaa. Mahdollisten siirtyjien nimillä spekuloidaan sen verran vahvasti, että tunnusteluita eli puhelinkeskusteluita on asian tiimoilta käyty. Lännen Medialle on vahvistettu eri puoluelähteistä, että muutamat perussuomalaiset ovat keskustelleet puolueen vaihtamisen mahdollisuudesta muiden puolueiden edustajien kanssa. Keskustelut ovat olleet luonteeltaan tunnustelevia. 2. Sipilä ja Orpo kysyvät myös sdp:tä hallitukseen, eivätkä he täysin sivuuta edes vihreitä. Ainoa varmasti hallitustunnusteluista ulkona oleva puolue on vasemmistoliitto. Kultarantaan saapuessaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaati Suomeen uusia eduskuntavaaleja. Niiden järjestäminen ei ole nyt todennäköisin vaihtoehto. Tässä vaiheessa sdp ja vihreät vastaavat kysymykseen hallitusvalmiudestaan kieltävästi. Puolueilta kysytään kuitenkin asiasta uudestaan, jos Sipilän, Orpon ja Halla-ahon maanantaina käymät keskustelut eivät johda yllättävään lopputulokseen eli nykyisen hallituspohjan jatkamiseen. Sdp:n tai vihreiden kanssa Sipilällä ja Orpolla olisivat niin ikään edessä neuvottelut hallitusohjelmasta. Ensin yritettäisiin uuden hallituksen muodostamista nykyisestä eduskunnasta, kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö Kultarannassa sunnuntaina pohti Suomen perustuslain henkeä.-Luonnollinen ratkaisu on tietysti se, että jos istuva hallitus jättää eronpyyntönsä, sitten katsotaan, löytyykö jokin toinen hallitus tilalle samasta eduskunnasta. Se on aivan luonnostaan lankeava järjestys, presidentti Niinistö arvioi.

Ennenaikaisten eduskuntavaalien vuoro olisi presidentin arvion mukaan vasta siinä vaiheessa, jos eduskuntaryhmien välisissä neuvotteluissa ei löytyisi uutta hallituspohjaa.

-Vasta siinä tilanteessa, että jos sitten puolueet tulevat ja ilmoittavat, ettei sellaista vaan löydy, niin sitten joudutaan miettimään [uusien eduskuntavaalien järjestämistä], Niinistö vastasi LM:n kysymykseen.