Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä rokottaa lähes miljoona poroa – pernaruttoepidemia saattoi karata sulavan ikijään alta

Venäjän viranomaiset rokottavat lähes miljoona poroa pernaruttoa vastaan, kertoo verkkolehti Independent Barents Observer (IBO).

Taustalla on viime vuonna Jamalin Nenetsiaan iskenyt pernaruttoepidemia, joka tarttui eläinten kautta myös ihmisiin. IBO:n mukaan nuori poika kuoli tautiin ja yli sata ihmistä joutui sairaalahoitoon.

Venäjän viranomaiset vastasivat pernaruttovaaraan viime kesänä tuoreeltaan evakuoimalla ihmisiä tartunta-alueilta, polttamalla kuolleiden eläinten ruhoja ja määräämällä voimaan metsästyskieltoja.

Viime vuonna aloitetun porojen rokotuskampanjan laajuus on huomattava: se koskee eläinmäärää, joka on 4–5 kertaa suurempi kuin Suomen poroluku.

Pernaruttoepidemian uskotaan alkaneen tundralla paikasta, johon haudattiin tautiin kuolleita eläimiä 70 vuotta sitten. Viime kesä oli alueella poikkeuksellisen lämmin. Bakteerin itiöt voivat säilyä pitkään maaperässä.

IBO:n mukaan eläintautien asiantuntijat pelkäävät vastaavien tartuntojen yleistyvän, kun ilmastonmuutos sulattaa ikiroutaa.

Arktisen neuvoston muutama vuosi sitten julkaiseman raportin mukaan ikiroudan eteläraja vetäytyi Venäjällä 30–80 kilometriä pohjoiseen vuosina 1970–2005. Kanadan Quebecin provinssissa ikirouta on vetäytynyt 130 kilometriä viimeisen 50 vuoden aikana.

Tutkijat ovat viime vuosina löytäneet ikijäästä kymmeniätuhansia vuosia vanhoja tuntemattomia viruksia. Osa tutkijoista on esittänyt huolen siitä, että ikijään alta voisi lähteä liikkeelle isorokko, joka on saatu hävitettyä luonnosta rokotuksilla.

Eläinten pernaruttoa

esiintyy eri puolilla maailmaa, ja tauti voi tarttua ihmiseen itiöiden välityksellä ihokosketuksen, hengitysteiden tai mahasuolikanavan kautta. Viimeksi mainituissa tartunnoissa kuolleisuus on korkea, mutta ihokosketuksesta tarttuneen taudin kuolleisuus on pieni, jos tehokas antibioottikuuri päästään aloittamaan ajoissa.

Pernarutto ei tartu ihmisestä toiseen. Eläimistä ihmisiin tapahtuneet tartunnat ovat nekin harvinaisia.

Suomen historiassa pernaruttoa käytettiin ainakin kerran biologisena aseena itsenäistymisen alla. Saksassa koulutettu jääkäri yritti ruotsalaisavun turvin kuljettaa pernaruttobakteereita Lappiin tartuttaakseen taudin poroihin ja hevosiin, joilla venäläiset kuljettivat sotatarvikkeita Kilpisjärveltä Tornioon.

Yhdysvalloissa pernaruttoa levitettiin kirjeillä vuonna 2001 muutama viikkoa tuhoisien terrori-iskujen jälkeen. Wikipedian mukaan viisi ihmistä kuoli kirjeterrorin seurauksena.