Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija: Trumpin ja Niinistön tapaaminen on Suomelle erinomainen asia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kahdenkeskinen tapaaminen on Suomelle erinomainen asia, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

-Kahdenkeskiset tapaamiset parantavat Suomen äänen kuulumista ja henkilösuhteita. Jatkossa pääsy Trumpin puheille on helpompaa, Aaltola arvioi. Niinistö tapaa Trumpin Valkoisessa talossa elokuussa. Kahdenkeskinen tapaaminen on Suomen ja Yhdysvaltojen presidenttien ensimmäinen sitten vuoden 2002, jolloin Tarja Halonen vieraili Washingtonissa. Tuolloin Valkoista taloa isännöi George W. Bush .

-Viime aikoina onkin odotettu, että tuleeko tällaisia kutsuja, Aaltola sanoo.

Syy siihen, miksi presidenttiä ei ole kutsuttu Valkoiseen taloon on Aaltolan mukaan siinä, että Yhdysvaltojen kiireet ovat suuntautuneet muualle.

-Kun täällä oli rauhallista, eivät vierailut olleet niin tärkeitä. Nyt, kun Itämeren alueella on jännitteitä, Suomenkin rooli korostuu.

Yhdysvallat pyrki aiemmin hoitamaan Itämeren kiristyvää tilannetta isommissa ryhmissä. Niinistö esimerkiksi vieraili muiden Pohjoismaiden johtajien kanssa Valkoisessa talossa viime vuonna.

Aaltola uskoo, että presidenttien tapaamisen asialistalla ovat Itämeren turvallisuuden lisäksi ainakin arktinen yhteistyö ja Venäjä-suhteet sekä Ukrainan tilanne.

-Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa ja Suomen rooli on nyt aiempaa tärkeämpi. Trumpia kiinnostaa kuulla Suomen näkemys siitä, miten politiikkaa Venäjän kanssa kannattaisi tehdä, Aaltola sanoo.