Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Julkisen puolen ay-johtaja aikoo nostaa lomarahaleikkauksen perumisen palkkaneuvotteluihin

Teknologiateollisuuteen syntyi neuvottelukierroksen päänavaus – ja sen perusteella liittokierroksesta on tulossa vaikea.

Työnantajia edustava Teknologiateollisuus ja SAK:lainen Teollisuusliitto sopivat maanantaina iltapäivällä, että palkat nousevat kahden seuraavan vuoden aikana 3,2 prosenttia.

Ratkaisu koskee lähes sataatuhatta työntekijää. Se myös siirtää kovat palkkapaineet julkisen sektorin palkkaneuvotteluihin, jotka käydään joulukuun ja tammikuun aikana.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen aikoo nostaa julkisen sektorin määräaikaisen lomarahaleikkauksen perumisen neuvottelupöytään.

Kilpailukykysopimukseen sisältyi julkisella sektorilla 30 prosentin leikkaus lomarahoihin vuosina 2017–2019. Se vie esimerkiksi opettajien, lastentarhanopettajien, sairaanhoitajien ja valtion sekä kuntien kaikkien viranhaltijoiden vuosiansioista useita satoja euroja.

-Hyvä, että päänavaus ensinnäkin saatiin. Se määrittelee merkittävästi yleistä palkankorotuslinjaa, ja sillä on suora vaikutus julkisen sektorin kaikkiin neuvottelupöytiin, mukaan lukien kunta-ala, Luukkainen toteaa.

Ay-johtaja sanoo, että julkisen sektorin työntekijät eivät aio tyytyä omissa neuvotteluissaan pienempiin korotuksiin.

-Missään tapauksessa ei ole mahdollista tehdä ratkaisuja, joissa julkinen sektori jäisi yhtään jälkeen yleisestä palkkojen kehityslinjasta, hän toteaa.

Luukkainen kertoo määräaikaisen lomarahaleikkauksen perumisen olevan ay-neuvottelijoiden tavoitteena.

-Lisäksi pöydässä ovat edelleen osittaiset määräaikaiset lomarahaleikkaukset, jotka syövät julkisen sektorin palkansaajien ostovoimaa. Julkisen puolen neuvotteluissa keskustelemme kolmesta asiasta: yleisestä palkankorotustasosta, lomarahaleikkauksista ja meidän vaatimastamme palkkaohjelmasta, Luukkainen arvioi.

Kunta-alan työehtosopimukset umpeutuvat tammikuun lopussa. Jos sopimuksia ei irtisanota, niitä noudatetaan niin kauan kuin neuvotteluita jatketaan.

-Sopimukset tulee sanoa irti viimeistään kuusi viikkoa ennen niiden päättymistä. Jos näin tapahtuu, työrauhaa ei 1. helmikuuta alkaen ole, Luukkainen esittää verhotun vihjauksen joulukuussa mahdollisesti tapahtuvasta asiasta.

OAJ:ssä on käyty keskusteluita työtaisteluvalmiudesta, mikäli kuntatyönantaja ei taivu palkankorotuksiin. Järjestössä on tultu siihen lopputulokseen, että opetusalan työtaistelun olisi kohdistuttava päiväkoteihin ja ylioppilaskirjoituksiin, jotta sillä olisi mahdollisimman suuri painostusvaikutus.

Luukkainen arvioi, että julkisella sektorilla saatetaan päätyä vain vuoden mittaisiin sopimuksiin.

-Jos teemme yhden vuoden sopimuksen, meidän ei tarvitse saada 3,2 prosentin palkankorotuksia, hän tuumaa.

Lännen Media ei tavoittanut maanantaina alkuillasta KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalosta kommentoimaan Luukkaisen lausuntoja.