Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aktiivimallia vastustava aloite hipoo jo 100 000 kannattajan rajaa – häviää silti keräysnopeudessa

Työttömien aktiivimallia vastustava kansalaisaloite on torstaiaamuun mennessä kerännyt liki 98 500 kannatusilmoitusta kansalaisaloite.fi-verkkopalvelussa.

Aloite on siis kerännyt kannatuksensa runsaassa kahdessa viikossa, 16 päivässä. Rivakka tahti viittaa siihen, että 100 000 kannattajan raja voi mennä rikki lähiaikoina.

Kovasta suosiostaan huolimatta aktiivimallin kumoamista vaativa aloite jää keräysnopeudessa kakkoseksi toistaiseksi kaikkien aikojen suosituimmalle kansalaisaloitteelle.

Kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta avattiin maaliskuun 19. päivänä 2013, ja se keräsi oikeusministeriön ylläpitämän verkkopalvelun mukaan heti ensimmäisenä keräyspäivänään 105 439 kannattajaa.

Lopulta kansalaisaloite lähetettiin eduskuntaan puolen vuoden keräysajan jälkeen 166 851 kannattajan allekirjoittamana. Näistä 10 617 kerättiin muualta kuin verkkopalvelusta.

Tasa-arvoinen avioliittolaki päätyi eduskuntakäsittelyyn ja lopulta hyväksyttiin eduskunnan niukan äänestyksen jälkeen. Samaa sukupuolta oleville avioliiton mahdollistava laki astui voimaan maaliskuun 1. päivä 2017.

Vastaavasti sukupuolineutraalia avioliittolakia vastustava kansalaisaloite keräsi myös suuren määrän kannattajia, mutta huomattavasti pidemmässä ajassa.

Aloite sai taakseen 106 195 kannattajaa, päätyi eduskuntaan ja lopulta hylättiin eduskunnan äänestyksessä alkuvuonna 2017 – noin pari viikkoa ennen kuin sukupuolineutraalin lain oli määrä astua voimaan.

Toistakymmentä edennyt eduskuntaan

Ainoastaan avioliittolakia koskeneet kaksi aloitetta on kyennyt saamaan taakseen yli 100 000 kannattajaa.

Perustuslain mukaan eduskuntakäsittelyyn riittää kuitenkin 50 000 kannattajaa.

Eduskuntaan on toimitettu toistaiseksi kaikkiaan 18 kansalaisaloitetta siitä lähtien, kun niiden tekeminen tuli maaliskuussa 2012 mahdolliseksi. Aktiivimallin kumoamista vaativan aloitteen vireille panija Martin-Éric Racine kertoi Lännen Medialle (28.12.2017), että hän suunnittelee sulkevansa nimienkeruun ennen kuin eduskunnan kevätistuntokausi käynnistyy.

Kannatusilmoitukset tarkistetaan, ennen kuin aloite luovutetaan eduskunnalle.