Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

11 500 vuotta vanhan tyttövauvan jäänteet antavat lisätietoa siitä, miten Amerikka asutettiin

Alaskasta löydetty, 11 500 vuotta vanhan tytön jäänteet ovat antaneet lisätietoa siitä, miten Amerikka aikoinaan asutettiin.

Tyttövauvan jäänteistä tehty geneettinen analyysi liitettynä muuhun dataan viittaa siihen, että tyttö kuului aiemmin tuntemattomaan ihmisryhmään, muinaisiin beringiläisiin.

Löydökset tukevat ajatusta siitä, että yksittäiset muuttoaallot Siperiasta Alaskaan tapahtuivat noin 20 000 vuotta sitten. Tuolloin matalampi merenpinta toi esiin kuivan maan Beringinsalmella, jota pitkin ihmiset siirtyivät Siperiasta Alaskaan. Maa-alue katosi myöhemmin jäiden sulaessa ja jäärajan siirtyessä pohjoisemmaksi. Näistä tienraivaajista tuli nykypäivän Amerikan alkuperäiskansojen esi-isiä, kertoo professori Eske Willerslev kollegoineen. Hänen tiiminsä julkaisi geneettisen löydöksen tulokset Nature -lehdessä.

Kuusiviikkoisen vauvan luut löydettiin Alaskasta vuonna 2013. Paikallinen alkuperäisyhteisö antoi tytölle nimen ”auringonnousun tyttölapsi”. Tutkijat viittaavat jäännöksiin yksinkertaisesti nimellä USR1.

-Nämä ovat vanhimmat Alaskasta löydetyt ihmisjäänteet koskaan. Mielenkiintoista tässä on se, että tämä yksilö kuului populaatioon, jota emme ole nähneet koskaan aiemmin, totesi Willerslev.

Varhaisista amerikkalaisista on aiemmin tunnistettu kaksi haaraa, pohjoinen ja eteläinen muinaiskansa. Tyttölapsen perimä ei kuitenkaan sopinut kumpaakaan niistä.

Geenianalyysin ja demografisen mallinnuksen avulla tutkijat päättelivät, että Siperiasta vaeltanut populaatio alkoi selvästi eriytyä geneettisesti Itä-aasialaisista noin 34 000 vuotta sitten, kun Itä-aasialainen joukko siirtyi Beringinsalmen maasiltaa pitkin Siperiasta Alaskaan. Noin 15 000 vuotta myöhemmin he jakautuivat kahdeksi ryhmäksi. Toisesta ryhmästä tuli muinaisten beringiläisten ryhmä ja toisesta ensimmäisten amerikkalaisten esi-isiä.

-Tämä populaatio on Amerikan alkuperäiskansojen lähin sukulainen, joskin edelleen vain etäisesti. Voi sanoa, että tyttö oli peräisin ensimmäisestä alkuperäiskansan ryhmästä, joka monipuolistui myöhemmin. Se taas tarkoittaa sitä, että tämä tyttö voi kertoa meille kaikista muistakin alkuperäiskansojen esi-isistä, kertoo Willerslev BBC:lle.

Amerikan kansojen muodostuminen on siis ollut paljon luultua monimutkaisempaa.

-Ennen tämän tytön genomia meillä oli käytössä vain tuoreempia Amerikan ja Siperian alkuperäiskansojen näytteitä, joilla yritimme ottaa selvää näiden kahden ryhmän välisestä suhteesta ja eriytymisen ajankohdasta. Nyt meillä on yksilö populaatiosta näiden kahden ryhmän väliltä, sanoo Willerslev.

Vielä täsmällisempiä vastauksia saataisiin vain, jos Siperiasta ja Alaskasta löydettäisiin lisää muinaisten ihmisten jäänteitä.