Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi tutkii Tukholman räjähdystä murhana – Vårby gård on luokiteltu "haavoittuvaksi alueeksi"

Tunnelma Vårby gårdin lähiössä oli sunnuntaina sattuneen räjähdyksen jälkeen aavemaisen rauhallinen.

Koko metroasemaa ympäröivä tapahtumapaikka oli eristetty. Poliisin eristysnauhan takana muutamia ohikulkijoita ja median edustajia seurasi rikospaikkatutkijoiden työskentelyä alempana metroaseman sisäänkäynnin tuntumassa.

Poliisin pommiryhmä tutki koirien ja metallinpaljastimien avulla ympäristöä varmistaakseen, ettei alueella ole useampia räjähteitä.

Metroaseman työntekijä tiedotti korvaavista liikennejärjestelyistä Vårby gårdin aseman ollessa suljettu poliisitutkimusten ajan. Minkäänlaista liikennekaaosta tapaus ei rauhallisen ajankohtansa ansiosta aiheuttanut.

Hämmentyneen oloiset ja silminnähden turhautuneet ihmiset kiersivät eristettyä aluetta yrittäessään päästä määränpäähänsä. Jotkut jäivät paikalle katsomaan poliisin työskentelyä. Harva seisahtui pitemmäksi aikaa, sillä vuoden ensimmäinen pakkanen patisti heidät jatkamaan matkaansa.

Viereisen kahvilan omistaja ei osannut sanoa tapauksesta muuta kuin että hän kuuli kovan pamauksen. Hänen tyttärensä oli tullut ravintolaan syömään ja kuuli saman äänen.

Sekä ravintoloitsija, että hänen tyttärensä eivät halunneet tulla haastatelluiksi omilla nimillään.

Ravintolasta ei ole suoraa näköyhteyttä viidenkymmenen metrin päässä sijaitsevalle räjähdyspaikalle. Tytär kertoo, että luuli ääntä ilotulitteeksi.

-Luulimme, että se oli raketti tai muu paukkupommi, emmekä reagoineet ääneen sen kummemmin. Ravintolassa oli noin viisi asiakasta, eikä kukaan lähtenyt ulos katsomaan. Vasta kun paikalle tuli useita poliisiautoja, ihmiset alkoivat kysellä, mitä on tapahtunut.

Ulkona kaksi teini-ikäistä poikaa odotteli metroa korvaavaa bussia. Kun kysyi heiltä, miltä tuntuu, kun tällaista tapahtuu, he vain kohauttelivat olkiaan eivätkä näyttäneet sen kummemmin yllättyneiltä kuin järkyttyneiltäkään.

Vårbyssä rikollisuutta esiintyy, mutta se ei lukeudu suur-Tukholman ongelma-alueisiin. Poliisi on luokitellut Huddingen kuntaan kuuluvan Vårbyn haavoittuvaksi alueeksi. Luokitus on poliisin ongelma-alueita käsittelevässä raportissa vasta kolmanneksi ylin.

Vårby gård sijaitsee noin 15 kilometriä Tukholman keskustasta lounaaseen.

Räjähde oli ehkä käsikranaatti

Tukholman eteläpuolella Huddingessa, Vårby gårdin lähiössä tapahtui sunnuntaiaamupäivänä räjähdys.

Poliisi sai hälytyksen 11.07 kun metroaseman ulkopuolella räjähti tunnistamaton esine.

Tapauksen johdosta sairaalaan kuljetettiin kaksi loukkaantunutta, noin 60-vuotias mies ja 45-vuotias nainen.

Mies kuoli myöhemmin iltapäivällä räjähdyksessä saamiinsa vammoihin. Naisen vammat olivat poliisin mukaan lieviä.

Silminnäkijöiden mukaan mies olisi nostanut maasta esineen, joka räjähti hänen kädessään. Vahvistamattomien tietojen mukaan kyseessä olisi ollut käsikranaatti.