Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitkä laina-aika voi auttaa varojen hajautuksessa

Nordea alkoi hiljattain tarjota asuntolaina-asiakkailleen 35 vuoden laina-aikaa.

Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Tom Millerin mukaan laina-ajan pidentämisellä halutaan kannustaa kerryttämään asunnon lisäksi muutakin varallisuutta.

-Se voi olla säästämistä, tai osakkeisiin tai rahastoihin sijoittamista. Jotakin helpommin rahaksi muutettavampaa kuin oma koti, Miller sanoo.

Hän selventää, että suomalaisella ei yleensä ole muuta omaisuutta kuin oma koti.

-Eihän asunnon kautta vaurastuminen ole huono asia, mutta jos ei ole muuta omaisuutta, kuten useampia asuntoja, varallisuuden keskittymisessä vain omaan kotiin on riskinsä.

Kun lainaa lyhennetään vähemmän kuukausittain, rahaa voi sijoittaa muuhunkin.

Miller korostaa, että Nordea ei aio myöntää isompia lainoja, joten vaarana ei ole, että asuntojen hinnat lähtisivät sen takia nousuun.

-Lainanottajan kuukausierä on vain pienempi, ja se tarkoittaa sitä, että kyky selviytyä maksuista on parempi.

Suomalainen ottaa asuntolainan yleensä ruuhkavuosinaan. Harva ottaa asuntolainaa alle 30- ja yli 50-vuotiaana.

-Kaikki lainat mitoitetaan 25 vuoden maksuohjelmalle, ja kaikissa lainoissa asiakkaan ikä otetaan huomioon.

35 vuoden lainassa korko on samalla tasolla kuin lyhyemmän laina-ajan lainassa.

-Koko laina-aikana maksettavan koron osuus tosin nousee, koska laina-aika on pitempi. Pitkässä lainassa täytyy kuitenkin huomioida korkoriskin kasvaminen.

Pitkää laina-aikaa ei voi verrata Ruotsin malliin, Miller sanoo. Ruotsissa tehdään useimmiten 50 vuoden lainasopimuksia, mutta lainaa on pakko lyhentää vain niin kauan, kunnes puolet asunnon arvosta on velkaa. Sen jälkeen maksetaan vain korkoja.

Ruotsin mallissa kotitalouksien kokonaisvelkaantuminen on korkeampaa kuin Suomessa. Täällä laina-ajat ovat lyhyempiä ja lainoja lyhennetään kaiken aikaa.

-Suomessa käytetään lyhennysvapaita kotitalouden kassan venyttämiseen tilanteissa, joissa esimerkiksi toinen tulonsaaja on hoitovapaalla tai työttömänä.

Fiva varoittelee velan kasvusta Nordea alkoi tarjota 35 vuoden laina-aikaa viime vuoden lopusta alkaen.Laina-ajan pidentämisellä kannustetaan kerryttämään asunnon lisäksi muutakin varallisuutta. Ajatuksena on, että rahaa jää säästöön ja sijoitettavaksi, kun kuukausittaiset lainanhoitokulut pienenevät.Tarkoitus ei ole suurentaa lainasummia vaan laina mitoitetaan niin, että asiakas selviytyy siitä 25 vuodessa.Muutkin pankit ovat tuoneet markkinoille aiempaa pitempiä laina-aikoja.Finanssivalvonta (Fiva) on viime aikoina varoitellut pitkistä laina-ajoista. Fiva on huolissaan asiasta, koska suomalaiset kotitaloudet ovat velkaantuneet viime vuosina ennätystasolle.Fivan mukaan suomalaisten velkaantuneisuus tulee todennäköisesti entisestään kiihtymään, kun korot tulevaisuudessa nousevat.