Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomelle nousee muistomerkki Viroon

Virolaiset pystyttävät Suomen kansalle muistomerkin. Ei kuitenkaan Suomeen vaan Viron Tallinnaan.

Idean isä ja hankkeen vetäjä on vuonna 1988 Calgaryn olympialaisissa Virolle yhdistetyssä pronssia tuonut Allar Levandi.

-Tämä idea on ollut mielessäni jo vuosia. Nyt kun Suomi ja Viro viettävät melkein samoihin aikoihin itsenäisyytensä 100-vuotispäivää, on oikea aika toteuttaa tämä haave ystävien ja tukijoiden avustuksella, Levandi sanoo.

Aloitteen tekijät esittelivät jo joulukuussa kuuden virolaisen kuvanveistäjän visuaalisia ja käsin kosketeltavia näkemyksiä Rotermannin kortteliin nousevasta muistomerkistä.

Voittotyö valitaan tuomariston ja kansan yhteistyönä helmikuussa.

-Se, jolle ajatuksemme ovat sydäntä lähellä, tulkoon mukaan ja osallistukoon toteutukseen, Levandi kehottaa.

Hänen mukaan jokaisella virolaisella on oma tarinansa siitä, mistä haluaisi kiittää Suomen kansaa.

-Minulla on niitä monta. Yksi on vuodelta 1986, jolloin meidät pantiin yhdessä kilpailussa sekajoukkueisiin muiden maiden joukkueiden kanssa. Minä satuin tuolloisen Neuvostoliiton joukkueen nuorimpana jäsenenä suomalaisten kanssa samaan joukkueeseen. Tarkemmin sanottuna tuolloisen olympiamitalistin Jouko Karjalaisen kanssa, Levandi muistelee.

-Tapaamisemme päättyi siihen, että hän lahjoitti minulle Suomen hiihtojoukkueen käsineet. En voi väittää, että tämän tapahtuman ansiosta voitin vuonna 1988 Calgaryssä pronssia, mutta lahjoitus jäi mieleeni koko loppuelämäkseni.

Levandin mukaan käsineet ovat hänellä vieläkin tallella.

Yksi patsashankkeen taustalla olevan säätiön perustajista, yrittäjä Urmas Sõõrumaa kertoo, että idea kumartamisesta tavalliselle suomalaiselle veti hänet oitis mukaansa, koska Suomen valtion ja kansan jälki Viron historiassa, taloudessa ja arkielämässä on mittaamaton.

-Suomalaisten ansiosta ymmärsimme uudestaan, mikä ero on työssä käymisellä ja työn arvostamisella, Sõõrumaa korostaa.

Toinen patsastoimikunnan jäsen, suomalaisten ystävien ja liikekumppanien avulla 25 vuotta sitten toimistotarvikkeita myyvän Büroomaailman perustanut Jüri Ross lisää, että suomalaiset tekivät hänestä, entisestä neuvostoinsinööristä, markkinataloutta ymmärtävän yrittäjän.

-Kun rajat avautuivat, suomalaiset esittelivät minulle maailmaa, antoivat tietotaidon ja tuttavuuksia. Tämän ansiosta Büroomaailm kasvoi kellaripuodista kauppaketjuksi, Ross kertoo.

Patsas nopeimmin kehittyvään kortteliin

Muistomerkki on määrä pystyttää Rotermannin kortteliin matkustajasataman ja Viru-hotellin välissä.

Kilpailuun osallistuu kuusi virolaista taitelijaa ja kuvanveistäjää. Voittaja valitaan helmikuussa.

Kaikki kilpailutyöt ovat nähtävillä Ausammas-säätiön (Muistomerkki-säätiön) verkkosivuilla www.statue.ee ja Facebook-sivulla Sõprade heaks.

Muistomerkki paljastetaan suunnilleen vuoden päästä.