Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhkarokko ryöpsähti Ruotsin Göteborgin alueella epidemiaksi

Ruotsin Länsi-Götanmaalla leviää tuhkarokko.

Joulukuun alussa sairastuneita oli alle kymmenen, viime viikonloppuna 18 ja viimeisimmän tiedon mukaan sairauden kourissa oli jo 26 ihmistä. Torstaina iltapäivällä alueen terveysviranomaiset kertoivat, että viimeisen vuorokauden aikana uusia tapauksia ei tullut, mutta uusia sairastuneita voi tulla vielä tammikuun loppuun saakka.

Suomen viranomaiset seuraavat Ruotsin tilannetta tarkasti. Sairauden itämisaika on pitkä, ja sairastunut alkaa tartuttaa ympäristöään neljä vuorokautta ennen tuhkarokosta kielivän, korvien takaa alkavan ihottuman ilmestymistä.

Göteborgin alueen kaltaiset tuhkarokkoepidemiat ovat Pohjoismaissa poikkeuksellisia, koska tauti on eliminoitu rokotuksilla väestöstä jo vuosikymmeniä sitten. -Paikallinen terveysviranomainen hoitaa siellä taudin jäljityksen. Jos Ruotsissa on mitään epäilystä, että tuhkarokkoa sairastava matkustaa tartuttavana laivalla tai lentokoneella ulkomaille, me saamme siitä tiedon heti. Toistaiseksi heitä ei ole, sanoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio .

Ruotsin epidemia sai alkunsa 8. joulukuuta, kun flunssaoireinen mies kävi terveyskeskuksen vastaanotolla Göteborgissa, kirjoittaa Göteborgs-Posten-lehti.

Kukaan hoitohenkilökunnasta ei osannut epäillä miehen sairastavan harvinaista tuhkarokkoa, ja lääkäri lähetti hänet kotiin. Muutamaa päivää myöhemmin mies kävi vielä päivystyksessä sairaalassa.

Kun selvisi, että miehellä oli erittäin herkästi tarttuva tuhkarokko, viranomaiset alkoivat jäljittää ihmisiä, joiden kanssa mies oli ollut tekemisissä – myös kaikkia niitä, jotka olivat miehen kanssa samaan aikaan terveyskeskuksessa ja sairaalassa.

Nyt alueen terveysviranomaiset opastavat, että tuhkarokko-oireisten täytyy soittaa ensin. Terveyskeskuksissa ja sairaaloissa on ihmisiä, joiden vastustuskyky on alentunut ja joille tauti voi olla kohtalokas.

-Jos oleilee samassa tilassa kuin tuhkarokkoa sairastanut eikä ole rokotettu, saa käytännössä sairauden varmasti. Jos tulee tilaan pari tuntia myöhemmin, on vielä suuressa vaarassa. Virus säilyy hengitysilmassa ja pinnoilla tehokkaasti, Kontio sanoo.

Göteborgin alueen tuhkarokkoon sairastuneet ovat kaikista ikäryhmistä, valtaosa rokottamattomia.

-Siksi tauti on päässyt leviämään. Rokotettu ei tartuta sairautta eteenpäin, vaan tartuntaketju katkeaa, jos kaikki sairastuneen ympärillä ovat rokotettuja, Kontio sanoo.

Miksi tuhkarokko on ryöpsähtänyt Länsi-Götanmaalla, ei tiedetä. Kontion mukaan valtakunnan tasolla rokotekattavuus on Ruotsissa jopa hieman parempi kuin Suomessa.

-Sairaus on yksinkertaisesti voinut osua sinne, missä on keskimäärin enemmän rokottamattomia, Kontio sanoo.

Myös tuhkarokkoa vastaan rokotettu voi saada taudin, jos altistus on oikein kova. Esimerkiksi vanhempi, joka hoitaa tuhkarokkoon sairastanutta lastaan, voi sairastua itse.

-Muutama prosentti rokotetuista sairastuu, mutta taudinkuva on lievempi.

Terveysviranomaisilla Ruotsissa on iso ja monimutkainen työ saada epidemia laantumaan.

Viimeisimmästä tartunnasta täytyy laskea kolmen viikkoa ja katsoa, tuleeko sen aikana lisää sairastuneita.

-Se on hirvittävän hankala homma. Jos huono onni käy, ihminen on ollut vaikka missä, esimerkiksi kauppakeskuksissa, Kontio sanoo.

Esimerkiksi Bårosin kaupunginteatteri tiedotti yhden näyttelijänsä sairastuneen tuhkarokkoon. Näyttelijä oli esiintynyt tammikuun alussa kolme kertaa esitetyssä, kaksi tuntia kestäneessä Veljeni Leijonamieli -esityksessä, Aftonposten-lehti kertoi.

Vaikka infektioriski arvioitiin tapauksessa vähäiseksi, teatteri lähetti 900 teatterikatsojalle tekstiviestin, jossa varoitettiin sairaudesta.

Varotoimi johtui siitä, että yleisössä oli paljon lapsia, ja tuhkarokko on erityisen vaarallinen pienille lapsille.

Virus voi vahingoittaa keskushermostoa. Pelätyin jälkitauti on aivotulehdus, mutta tavallisin on korvatulehdus ja keuhkokuume.

Kohonneen tautiriskin takia Göteborgin alueella annetaan nyt tuhkarokkorokotetta jo vuoden ikäisille, kun normaali rokotusikä on ollu 1,5 vuotta.

THL alensi Suomessa ensimmäisen rokotuksen antoiän 1,5 vuodesta vuoteen vuonna 2011, kun tuhkarokkoepidemiat lisääntyivät Euroopassa.

MPR-rokotteen toinen annos annetaan 6-vuotiaille.

Sama rokote antaa suojan sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.