Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen presidentinvaalit kiinnostavat erityisesti Venäjällä – myös Zimbabwesta ehkä mediaa paikalla

Suomen presidentinvaalien kansainvälinen kiinnostavuus vaikuttaa toistaiseksi olevan samalla tasolla kuin viime vaaleissa. Ulkomaalaisia median edustajia on ilmoittautunut vaalipäivän tilaisuuteen tähän mennessä Säätytalolle yli 50. -Toistaiseksi olemme saaneet 56 ilmoittautumista. Akkreditointi päättyy perjantaina, joten luku todennäköisesti kasvaa vielä. Viime vaaleissa ilmoittautuneita oli 88. Tässä vaiheessa voi arvioida, että ilmoittautuneita tulee saman verran. Osa ilmoittautuneista ei tule paikalle ja osa heistä on jo valmiiksi Suomessa, kertoo ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö Vesa Häkkinen Lännen Medialle keskiviikkona päivällä.

Toistaiseksi ilmoittautuneita on tullut eniten itänaapurista.

-Puolet ilmoittautuneista ulkomaalaisista on tässä vaiheessa venäläisiä. Vaalien kiinnostus Venäjällä vaikuttaa suurelta, Häkkinen kertoo.

Muut ilmoittautuneet ulkomaalaiset median edustajat tulevat niin läheltä kuin kaukaa.

-Japani, Libanon, Zimbabwe, Saksa, Viro, Kanada, Ukraina, Liettua, Espanja, Unkari, Häkkinen luettelee ilmoittautuneiden kotimaita.

Ulkoministeriö on järjestämässä ulkomaalaisille toimittajille tulkkauksen vaalien kulusta lähinnä englanniksi ja myös venäjäksi.

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 28. tammikuuta. Vaalien tulosta jännitetään tällä kertaa historiallisesti arvokkaassa Säätytalossa.

Useat tiedotusvälineet sekä ulkoministeriö järjestävät tulosillan Säätytalossa, jonne presidenttiehdokkaat saapuvat illan aikana kommentoimaan vaalia.

Ennakkoäänestys alkaa kotimaassa 17. tammikuuta ja päättyy 23. tammikuuta.