Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeusministeri: Seksuaali- ja väkivaltarikosten rangaistuksia koskeva selvitys valmistuu tammikuussa

Oikeusministeriö aikoo saada analyysinsä väkivalta- ja seksuaalirikosten rangaistuksista valmiiksi tammikuun loppuun mennessä. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) tiedotti asiasta Rikosseuraamuslaitoksen ja oikeusministeriön toimittajille järjestämässä tapahtumassa Riihimäen vankilassa tiistaina.

Valmistumisensa jälkeen analyysi aiotaan viedä lausuntokierrokselle, ja oikeusministeri haluaa viedä ”rangaistuspolitiikkaa koskevan paketin” hallituksen kehysriiheen.

Häkkäsen pyytämä analyysi on jatkoa ministeriön Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutilta tilaamalle oikeustajututkimukselle, jossa tutkittiin kansalaisten mielipiteitä tiettyjen rikosten rangaistuksista. Kesällä julkaistun selvityksen mukaan kansalaiset olisivat valmiita tuomitsemaan tuomareita ankarampia rangaistuksia muun muassa väkivaltarikoksiin.

Häkkänen ei tiistaina ottanut kantaa tiistaina siihen, millaisia kustannuksia oikeusministeriö tulisi hallituksen kehysriihelle esittämään. Hän kuitenkin painotti sitä, että rangaistuspolitiikka perustuu ennen kaikkea arvoihin, joita edustavat vaaleilla valitut poliitikot.

-Oikeudenmukainen rangaistuspolitiikka edellyttää, että tietyt määrärahat on varattava, Häkkänen sanoi.

Varsinkin lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat Häkkäsen mukaan sellaiset, joita analyysissä aiotaan erityisesti pohtia. Hän mainitsi nimikkeenä muun muassa lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön.

Seksuaalisen häirinnän esittäminen ”epätodennäköistä”

Seksuaalirikosten rangaistuksia tarkistettiin edellisen kerran vuonna 2014. Tuolloin hallitus esitti seksuaalisen häirinnän kriminalisointia, mutta eduskunta päätti muuttaa kyseisen kohdan nimeksi seksuaalisen ahdistelun. Ahdistelu-nimike piti sisällään seksuaalisesti loukkaavan koskettelun, mutta ei muita tekoja.

Häkkänen kertoo saaneensa palautetta siitä, että seksuaalinen häirintä pitäisi Me too -kampanjan siivittämänä kriminalisoida. Häkkänen pitää häirintää kuitenkin rikoslain kannalta vaikeana, koska tällöin rikollinen teko olisi tarkkarajaisesti vaikea määrittää.

Tämän vuoksi Häkkänen kertoi pitävänsä ”erittäin epätodennäköisenä” sitä, että hän tulisi esittämään seksuaalisen häirinnän kriminalisointia.

-Tämä ei vähennä piiruakaan sitä, ettenkö tuomitsisi seksuaalista häirintää, Häkkänen totesi.

Häkkänen totesi myös, että hän on tilannut selvityksen koskien sakkojen muuntorangaistuksen palauttamista.

-Erityisesti pienyritykset, kansalaiset ja poliisi ovat sitä pyytäneetkin. Ennen kaikkea tämä on arvopoliittinen kysymys siitä, että jonkinlainen seuraamus pitää rikoksista tulla, totesi Häkkänen.

Hän ei vielä ottanut tarkemmin kantaa siihen, miten muuntorangaistus käytännössä palautettaisiin.