Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peurasta saa maukasta, kun muistaa poistaa rasvan - video näyttää, miten peura peura valmistellaan pannulle

Usein luullaan, että metsästys loppuu onnistuneeseen kaatolaukaukseen.

//ljsp.lwcdn.com/api/video/embed.jsp?id=17843fd4-aa85-434b-8e29-23f5fec6b6fc&pi=69eabfcb-6ee8-45bf-a6a2-7d7948214039

-Ei pidä paikkaansa, sanoo ikänsä metsästänyt Jukka Viitaniemi.

Siitä ne työt vasta alkavat. Saalis pitää pistää ja suolistaa. Sitten se viedään lahtivajaan ja nyljetään. Viikon tai kahden riiputuksen jälkeen ruho leikataan.

Peurakausi on parhaimmillaan, sillä tammikuu on kiivainta metsästysaikaa. Vaikka Suomessa kaadetaan vuosittain noin 40 000 peuraa, edelleenkään kaikki eivät pidä peuranlihaa minään.

Se johtuu siitä, että sitä on metsästetty täällä vasta 60 vuotta. Hirvenlihan perinne on paljon vanhempi. Toisekseen peuran rasva ei maistu hyvälle. Lihasta pitääkin leikata kaikki rasva pois.

Kaikki eivät myöskään osaa laittaa peuranlihaa, sillä sitä on leikattu anatomisesti vasta kaksikymmentä vuotta. Sitä ennen liha paloiteltiin vannesahaa käyttäen. Paistit saattoivat mennä keskeltä poikki ja fileet miten sattuu.

-Paljon on kehitytty. Vielä 1950-luvulla hirvisaalis paloiteltiin ja jaettiin metsässä.

Jukka Viitaniemen mukaan tärkeää on riiputtaa liha hyvin eli 1–2 viikkoa 3–4 asteessa.

-Raakakypsytys tekee lihasta mureaa. Leikkaamisen jälkeen liha kannattaa vakumoida ja säilyttää viileässä pari viikkoa ja vasta sitten pakastaa tai laittaa lihasta ruokaa.

Erityisesti fileet ja paistit vain paranevat raakakypsytyksessä. Sen sijaan muut ruhon osat voi pakastaa sellaisenaan, sillä ne vaativat ainoastaan uunin matalan lämpötilan ja pitkän haudutusajan, jotta sidekudokset pehmenevät.

Ampuminen aiheuttaa paineen, ja sen seurauksena ampumahaavan lähelle roiskuu verta. Siitä seuraa veristä hyhmää. Viitaniemen mukaan hyhmä kannattaa poistaa, sillä se vaikuttaa lihan säilymiseen, makuun ja ulkonäköön.

Tärkeää on poistaa rasva hyvin, sillä peuran rasva ei maistu hyvälle. Se ei kelpaa edes pikkulinnuille.

Peurasta voi hyödyntää myös sisäelimet, esimerkiksi kielen ja sydämen. Vanhasta eläimestä ei kannata syödä maksaa, mutta nuoresta senkin voi käyttää.

Yleensä peura menee kokonaan sen ampujalle, kun taas hirvi jaetaan jahtiin osallistuneiden kesken.

Metsästäessäkään ei kannata ampua mitä tahansa. Kiimainen pukki haisee pahalle. Viitaniemi ei suosittelekaan ampumaan pukkia sen kiima-aikana marras-joulukuussa.

Suomesta löytyy edelleen metsästysseuroja, joiden jäsenet eivät osaa itse leikata lihaa. Silloin leikkuupalvelut ostetaan. Vaikka lihaa ei osattaisikaan itse leikata, lähes kaikilla metsästysseuroilla on asianmukaiset riistankäsittelytilat.

Näin ruho leikataan

Katso lehtesi verkkosivuilta, kuinka peura paloitellaan.

Peuran lapapaisti

Marinadi:

1 sipuli paloina

1/2 dl öljyä

2 rkl suolaa

1–2 rkl mustapippuria myllystä

1–2 tl cayennepippuria

lapa

2 sipulia

3–4 porkkanaa

Pilko marinadin sipulit ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Sivele liha kauttaaltaan marinadilla ja laita se paistopussiin. Lisää pussiin myös pilkotut sipulit ja porkkanat. Paista 150-asteisessa uunissa noin tunti, jonka jälkeen laske lämpötila 100-asteeseen. Paista vielä kaksi tuntia.

Näin leikkaat peuran Irrota ensin osat 1. Ensin irrotetaan lavat. Teurastuksessa ne on jo avattu, jotta veret on saatu pois. 2. Sahataan kyljet irti. 3. Niska sahataan paloiksi. Siitä saa hyvää soppalihaa. Vaatii pitkän haudutuksen. Selkäydin pitää muistaa poistaa tai keitinliemestä tulee harmaata. 4. Sisäfileet. Arvokkainta lihaa. Ne lähtevät helposti, kun puukolla auttaa. 5. Etuselkä irrotetaan. Siitä saa hyvää uunilihaa. Sen jälkeen ruho katkaistaan. 6. Lantioluu poistetaan ja ruho on karkeasti paloiteltu. Sen jälkeen osista leikataan paistit ja ulkofileet luuttomiksi.Leikkaa osista lihat1. Selkärangasta poistetaan ensimmäisenä ulkofileet, jotka irrotetaan rangan molemmin puolin. 2. Kyljistä saa soppalihaa tai jauhelihaa, kun kylkien välistä kalvaa lihan irti. Tylsintä hommaa. 3. Paistit kannattaa leikata kalvoja myöden, jolloin liha raakakypsyy hyvin ja mureutuu. Ensin leikataan kulmapaisti ja ulkopaisti, sitten sisäpaisti. 4. Etuselkä irrotetaan. Siinä on paljon jänteitä, jotka kannattaa poistaa. Liha vaatii pitkän haudutuksen. 5. Lavoista irrotetaan lapapaisti, jonne jää luu antamaan makua. Vaatii pitkän kypsytysajan. 6. Luista voi keittää soppaa. Niitä voi hyödyntää myös lihaliemen valmistukseen. 7. Jauha lihat, joita et käytä kokonaisina, jauhelihaksi. Jauhelihaksi jauhetaan kaikki, mitä itse kehtaa syödä. Ei kannata jauhaa sopimattomia osia.