Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan demarit päättivät mennä hallitukseen

Saksan sosiaalidemokraatit ovat hyväksyneet varsinaisten hallitusneuvottelujen käynnistämisen liittokansleri Angela Merkelin johtamien kristillisdemokraattien kanssa.

Ylimääräinen puoluekokous Bonnissa hyväksyi sosiaalidemokraattien puoluejohdon neuvottelutulokset alustavista keskusteluista kristillisdemokraattien kanssa ja antoi luvan aloittaa viralliset neuvottelut hallituksen muodostamiseksi.

Hallitukseen menon puolesta äänesti 362 kokousedustajaa ja sitä vastaan 279. Tiukka äänestystulos voimakastunteisen keskustelun päätteeksi antaa sosiaalidemokraattien johdolle mahdollisuuden yrittää saada lisämyönnytyksiä virallisissa hallitusneuvotteluissa, koska sosiaalidemokraattinen puolue vie lopullisen tuloksen jäsenäänestykseen.

Päätös oli sosiaalidemokraateille erittäin vaikea. Puheenjohtaja Martin Schulz ajoi kokouksessa puoluetta hallitukseen.

-Voisimme lunastaa sen, mitä olemme vaalikamppailussa luvanneet, hän sanoi.

Suurimmalle osalle kokousväkeä päätös hallitukseen lähdöstä oli silti kuin valinta ruton ja koleran välillä.

Kannatus kutistunut rajusti

Viimeisimmän 12 vuoden aikana sosiaalidemokraatit ovat olleet hallituksessa kristillisdemokraattien kanssa kahdeksan vuotta. Tänä aikana sosiaalidemokraattien kannatus on kutistunut rajusti. Nyt puolueen kannattajien enemmistö vastustaa puolueen hallitukseen menoa kristillisdemokraattien kanssa.

Puolueen kenttäväki ei ole kovin tyytyväinen aiempien vuosien hallitusyhteistyön tuloksiin ja epäilee, miten hyvin sosiaalidemokraatit voivat saada enää läpi tavoitteitaan. Puolueen koko jäsenmäärä on jo pienentynyt puoleen viimeisimmän 20 vuoden aikana. Hallitukseen menon näkyvimmäksi vastustajaksi puolueessa nousi puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Kevin Kühnert . Hänen mukaansa hallituksesta neuvottelevien puolueiden välillä ”olennaisimmat samankaltaisuudet on käytetty loppuun”. Hän on jo pitkään vaatinut puoluettaan uudistumaan oppositiossa selkeäksi ja uskottavaksi vasemmistolaiseksi vaihtoehdoksi.

Sosiaalidemokraateille hallitukseen menon todennäköisin vaihtoehto olisi ollut uusien vaalien järjestäminen. Puoluejohto varoitti kokousväkeä tästä vaihtoehdosta. -Minä en halua uusia vaaleja, sanoi suoraan puolueen liittopäiväryhmän johtaja Andreas Nahles puhujakorokkeella.

Uusia vaaleja ei haluttu

Vaikka viime syyskuun liittopäivävaaleissa puolue sai ennätyshuonon tuloksen, monet uusista mielipidemittauksista ovat ennustaneet puolueelle vielä huonompaa tulosta, jos nyt mentäisiin uusiin vaaleihin.

Sosiaalidemokraattien päätös avaa koko Euroopan jähmettäneen pattitilanteen. Koska mahdollisen uuden hallituksen politiikan päälinjat on jo sovittu nyt hyväksytyissä alustavissa neuvottelutuloksissa, viralliset hallitusneuvottelut saataneen hoidettua päätökseen suhteellisen varmasti.

Jos Saksa saa tämänmukaisesti maalis- tai huhtikuussa uuden, Merkelin johtaman hallituksen, se alkaa ajamaan koko EU:ta koskevia uudistuksia eteenpäin. Sosiaalidemokraattien hallitustyön ehtona on, että Saksa lähtee ajamaan voimallisesti EU:n tiiviimpää yhteistyötä. Samanaikaisesti Saksan tärkein kumppani Ranska on jo pitkään pyrkinyt presidentti Emmanuel Macronin johdolla tiivistämään EU-yhteistyötä.