Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pettynyt Heikki Lampela valittaa erotuspäätöksestään, Hanna Kärpänen tukee: "Olen pöyristynyt"

Asianajajaliiton jäsenyydestä erotettu Heikki Lampela kertoo olevansa pettynyt ja kokee, että liiton Valvontalautakunta olisi ollut hänen kohdallaan aiempaa linjaa ankarampi.

Lampela kertoo Lännen Medialle sähköpostitse lähettämässään kommentissa aikovansa valittaa hovioikeuteen Valvontalautakunnan päätöksestä. Valvontalautakunnan päätös astuu voimaan vasta, kun se on lainvoimainen, ja Lampela saa tämän perusteella jatkaa työskentelyään asianajajana toistaiseksi.

-Aiemmin asianajajan työhön liittymätön rikos ja joka oli samankaltainen kuin minun, ei ole johtanut liitosta erottamiseen eikä edes seuraamusmaksun määräämiseen, Lampela toteaa vastauksessaan.

Tuomio taustalla

Lampela aikoo vedota hovioikeudelle muun muassa siihen, ettei samasta asiasta voi rangaista ihmistä kahdesti. Asianajajaliiton Valvontalautakunta päätyi erottamaan Lampelan liiton jäsenyydestä tämän saaman rikostuomion vuoksi. Espoon käräjäoikeus tuomitsi Lampelan marraskuussa 2015 kumppaninsa Hanna Kärpäsen pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta 80 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tuomio tuli Lampelan teoista tämän kesämökillä toukokuussa 2015. Oikeuden tuomion mukaan Lampela oli muun muassa kuristanut Kärpästä ja myöhemmin uhannut tätä veitsellä.

Kärpänen soitti asiasta hätäkeskukseen. Hän kertoi tapahtumista vielä esitutkinnassa, muttei myöhemmin oikeudessa.

Helsingin hovioikeus päätyi tammikuussa 2017 pitämään Lampelan tuomion voimassa, ja tuomio muuttui lopulta lainvoimaiseksi sen jälkeen, kun Korkein oikeus ei viime elokuussa myöntänyt asialle jatkokäsittelylupaa.

Kärpänen: Lautakunnan ratkaisu epäoikeudenmukainen

Maanantaina Lännen Median tavoittama Kärpänen kertoo, että he ovat Lampelan kanssa sopineet oikeuteen johtaneet asiat. Kärpänen kertoo pitävänsä Valvontalautakunnan ratkaisua ”täysin epäoikeudenmukaisena”.

-Heikki käytti sanaa pettynyt. Minä olen pöyristynyt, Kärpänen kuvailee.

Kärpäsen mielestä Lampelaa kohtaan on ollut henkilökohtainen ajojahti.

-Olen täysin varma, että jos Heikin housuissa olisi ollut toinen henkilö, tämä olisi katsottu läpi sormien, sanoo Kärpänen.

Kärpänen kertoo tällä hetkellä olevansa Lampelan kanssa läheisissä väleissä.

Aiemminkin saanut kurinpitoseuraamuksia

Lampela on valvontalautakunnan ratkaisun mukaan saanut lautakunnalta useita huomautuksia aiemmin. Aiemmat kurinpitoseuraamukset eivät kuitenkaan vaikuttaneet ratkaisevasti Lampelan erottamiseen.

-Lampelalle lainvoimaisesti tuomittu ehdollinen vankeusrangaistus syyksiluettujen tekojen laatu huomioon ottaen oli jo yksin riittävä peruste Asianajajaliitosta erottamiseen. Lampelan menettely osoitti kokonaisuudessaan piittaamattomuutta hyvän asianajajatavan noudattamisesta ja oli siten myös omiaan alentamaan asianajajakunnan arvoa, lautakunnan selosteessa todetaan.

Asianajajaliiton valvontalautakunnan tehtävä on valvoa hyvän asianajajatavan toteutumista. Lautakunnan tehtävät on kirjattu lakiin.

Valvontalautakunnan vuosikertomuksen mukaan se on vuosina 2011–2016 erottanut 1–6 henkilöä liiton jäsenyydestä vuosittain.