Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erikoissairaanhoitoa voi hakea naapurimaakunnasta - Soten valinnanvapauslain luonnos julkaistiin

Erikoissairaanhoitoa voi hakea edelleen vaikka naapurimaakunnasta, vaikka erikoissairaanhoidon velvoittavista asiakassetelistä on luovuttu sote-uudistuksen valinnanvapauslain luonnoksessa.

-Asiakkaalla on edelleen mahdollisuus valita maakuntien liikelaitosten välillä, sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauslain luonnoksen maanantaina. Samalla se lähti lainsäädäntöneuvoston arvioitavaksi.

Erikoissairaanhoidon palveluita tarvitseva asiakas käyttää valinnanvapauttaan neuvottelemalla yhdessä lääkärinsä kanssa siitä, että asiakkaalle suunniteltu operaatio tehdään jossain muualla kuin hänen kotipaikkakunnallaan.

Lääkäriliiton johtaja Heikki Pärnäisen mukaan valinnanvapauden käyttäminen voi tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi silloin, kun kyseessä on nivelproteesileikkaus tai leikkaus, jonka vuoksi on oltava sairaalassa pidempään.

-Esimerkiksi iäkkäät ihmiset saattavat olla hyvinkin motivoituneita lähtemään hoidettavaksi toiseen maakuntaan, jossa omaiset ovat häntä lähellä. Sen sijaan pitkäaikaissairaanhoidossa valinnanvapauden käyttäminen on epätodennäköistä, Pärnäinen sanoo.

Hallituksen linjauksen mukaan asiakasseteliä on kuitenkin tarjottava, jos potilas ei pääse hoitotakuun määräajassa maakunnan liikelaitoksen palveluihin. Lähtökohta on se, että asiakkaiden ei tarvitse hakeutua toisen maakunnan alueelle hoidettavaksi.

-Lähtökohta on se, että asiakkaat hoidetaan omassa maakunnassa tai maakunnan yhteistoiminta-alueen puitteissa. Maakunnathan voivat hankkia osaamista toinen toisiltaan. Vaihtoehtoja tässäkin löytyy, Varhila sanoo.

Uuden luonnoksen takana poliittinen kompromissi

Hallitus linjasi erikoissairaanhoidon asiakasseteliä koskevat linjaukset 20. joulukuuta 2017. Arviointineuvosto antaa nyt julkaisusta lakiehdotuksesta omat kommenttinsa neljän viikon kuluttua.

Alkuperäinen ajatus sote-uudistuksessa oli, että erikoissairaanhoidon valinnanvapaus ja kilpailu toteutuisi asiakasseteleillä, jotka olisi saanut maakunnan liikelaitoksesta.

Valinnanvapauden ulottaminen erikoissairaanhoitoon herätti kuitenkin voimakasta kritiikkiä ja hallituspuolueet joutuivat perääntymään asiassa. Erityisesti kokoomus olisi halunnut asiakassetelit myös erikoissairaanhoitoon.

Lääkäriliiton mukaan nyt tehdyt muutokset selkeyttävät tilannetta ja nyt erikoissairaanhoidon osalta tilanne on turvallisempi, kun asiakasseteleitä ei ole pakko käyttää.

-Me olemme olleet sitä mieltä, että erikoissairaanhoitoa koskeva velvoittava asiakasseteli ei olisi ollut perusteltu, joten tervehdimme tätä linjausta tyydytyksellä, Pärnäinen muotoilee.

Liikaa lähetteitä – korvaukset leikataan

Maanantaina julkaistun valinnanvapauslain lakiluonnoksen toinen muutoskohta koskee palveluntuottajille maksettavia korvauksia, joita voidaan maksaa tietyin ehdoin ennakoitua vähemmän.

Korvausten eli niin sanottujen miinusbonusten avulla halutaan varmistaa se, ettei potilaita lähetä liian herkästi maakuntien liikelaitosten hoidettavaksi.

-Maakunnilla on mahdollisuus alentaa palvelutuottajalle maksettavia korvauksia, jos palveluntuottaja lähettää asiakkaitaan liian herkästi eteenpäin esimerkiksi maakunnan liikelaitokselle. Tällä pyritään estämään palvelutuottajien kermankuorinta ja osaoptimointi. Palveluntuottajan on kannettava aidosti palveluntuottajan vastuunsa, ylijohtaja Kirsi Varhila sanoo.