Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kivisen lähtö oli täysin yllätys

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivisen ilmoitus jättää tehtävänsä yllätti Ylen hallintoneuvoston varapuheenjohtaja, eduskunnan varapuhemies Arto Satosen (kok.)

-En ollut kuullut ennen hänen ilmoitustaan edes minkäänlaisia huhuja. Istuin viime viikolla urheilugaalassa hänen kanssaan samassa pöydässä. Pöytäkeskusteluissa ei tullut esille sellaista, joka olisi viitannut hänen vaihtavan työpaikkaa.

Ilta-Sanomat uutisoi Kivisen lähdöstä aiemmin torstaina ja myöhemmin Yle vahvisti tiedon omassa uutisessaan.

Kivinen kertoo, että hän haluaa siirtyä urallaan eteenpäin.

-Kunnioitan hänen ratkaisua. Hän on toiminut ennen Yleä pitkään yksityisellä sektorilla. Jos hän haluaa palata sinne, niin se täytyy ymmärtää.

Satosen mukaan yhteistyö Kivisen kanssa on sujunut moitteettomasti. Hän on ollut paljon tekemissä Kivisen kanssa. Hallintoneuvoston varapuheenjohtajuuden lisäksi Satonen veti parlamentaarista Yle-työryhmää.

Tohloppi vahva tukijalka

Ylen Tohlopin televisiotuotannon tulevaisuus puhutti poliitikkoja ja kaupunkilaisia reilu vuosi sitten. Kovimmilla ampuivat demarit, jotka syyttivät Yleä Tohlopin alasajosta.

Arvostelijat sanoivat, että tekijät ja ohjelmat häviävät vähitellen, eikä korvaavia ole näköpiirissä. Pelko on, että Ylen asema koko kansan viestimenä olisi murenemassa.

Kivinen kummasteli tuolloin puheita alasajosta. Kivinen totesi, että tilanne on päinvastainen. Yle on keskittänyt Tohloppiin sellaisia toimintoja, joita siellä ei ole ollut aiemmin.

Esimerkkinä hän mainitsi Ylen Tampereen aluetoimituksen sekä kaikki maakuntien alueuutiset.

Hänen mukaansa Yle tarvitsee kaksi tarpeeksi isoa ja merkittävää tuotantokeskusta. Pasilan rinnalla toinen on Tampere.

Tähän on monia syitä.

-Ylellä on pitkät vuokrasopimukset ja studioihin on investoitu. Lisäksi tarvitsemme mahdollisia poikkeustilanteita varten toisen kohteen Helsingin lisäksi. Kivinen kertoi tuolloin Aamulehden haastattelussa.

Ylellä on oltava valmius aloittaa lähetykset tuntien varoitusajalla toisesta yksiköstä, jos niin vaaditaan.

Takana ei dramatiikkaa

Satonen allekirjoittaa, että Kivinen piti huolta koko maan uutistuotannon säilymisestä.

-Toivon, että tuleva toimitusjohtaja näkee kuvion samoin. Uskon, että uutistoiminta on nyt niin vakaalla pohjalla monien muokkauksien jälkeen, että se tyydyttää.

Satonen ei usko, että Kivisen ilmoituksen taustalla olisi ollut minkäänlaisia kähinöitä. Esimerkiksi jupakka pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sähköposteista on jo mennyttä.

-Kyllä, tilanne Ylessä on täysin rauhoittunut. Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson vahvisti Ylelle, ettei lähtöön liity dramatiikkaa. Uuden toimitusjohtajan etsintä aloitetaan heti. Kivinen on luvannut hoitaa tehtävää uuden toimitusjohtajan valintaan asti. Uuden toimitusjohtajan haku kuuluu Ylen hallitukselle.

-Hallintoneuvostosta hallituksen kokouksiin osallistuu vain puheenjohtaja, Satonen jatkaa.