Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköliitto ilmoitti vuorokauden työnseisauksesta – liitot keräävät voimaa SAK:n mielenilmaukseen

SAK:n jäsenliitot tukevat suurella voimalla mielenilmausta aktiivimallin kumoamiseksi.

Sähköliiton hallitus ilmoitti torstai-iltana päättäneensä toteuttaa kaikkia liiton jäseniä koskevan vuorokauden mittaisen poliittisen työnseisauksen ensi viikon perjantaina, jotta liiton väki pääsee osallistumaan SAK:n mielenilmaukseen Senaatintorille. Lakon ulkopuolelle rajattiin ihmishengen ja terveyden turvaamiseksi tehtävät työt.

Rakennusliitto ja AKT ilmoittivat jo aiemmin osallistuvansa mielenilmaukseen jäsenistöään laajasti koskevalla vuorokauden lakolla.

Vaikka laajoista koko liittoa koskevista työnseisauksista ei ole tullut montaa ilmoitusta, useissa SAK:n liitossa on jo tehty järjestöpäätöksiä mielenilmaukseen osallistumisesta.

Ammattiliiton on tehtävä järjestöpäätös poliittiseen lakkoon osallistumisesta, jotta sen jäsenet voivat olla pois työpaikaltaan ilman seuraamuksia. Palkkaa työnantajan ei kuitenkaan tarvitse maksaa poissaolon ajalta. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tukee jäsentensä osallistumista mielenilmaukseen Lännen Median kyselyssä, joka lähetettiin yhdeksälletoista SAK:n jäsenliittojen puheenjohtajalle. PAMin hallitus päätti jo tiistaina, että se tukee jäsentensä osallistumista mielenilmaukseen. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo, ettei liiton hallitus ole vielä tehnyt päätöstä.

-En lähde spekuloimaan. Hallitus kokoontuu yhdeksältä perjantaina, ja varmaan ennen puolta päivää on tiedossa, mitä asiasta päätetään, Aalto toteaa.

PAMiin kuuluu liiton mukaan yli 230 000 jäsentä. JHL:ään ja Teollisuusliittoon kuuluu yli 200 000 jäsentä kumpaankin. Kyseessä ovat kolme suurinta SAK:n jäsenliittoa.

Lännen Median kyselyyn vastasi kuusi SAK:n jäsenliittojen puheenjohtajaa tiistain ja torstain välisenä aikana.

Heistä neljä kertoi tukensa jäsenten osallistumiselle mielenilmaukseen. Yksi puheenjohtajista ei osannut sanoa kantaansa. Yksi ei tukenut osallistumista. -Rajaturvallisuusunioni on liitto, jossa on jäseninä virkamiehiä. Heillä ei ole oikeutta osallistua poliittisiin mielenosoituksiin. Tästä syystä emme voi olla mukana. Vapaapäivällä tai lomalla olevat jäsenemme voivat toki osallistua, toteaa Rajaturvallisuusunionin puheenjohtaja Erkki Hirvonsalo kyselyvastauksessaan. Tulliliiton puheenjohtaja Markku Kosonen tukee mielenilmaukseen osallistumista yleisesti, mutta toteaa sen olevan kielletty virkamiehiltä. Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen kannattaa mielenilmausta ja mahdollista työtaistelua aktiivimallin kaatamiseksi.

-Osallistuminen on ääni työttömälle, osallistuminen on heikommassa asemassa olevan puolustamista. Tässä ollaan ammattiyhdistystoiminnan arvojen ytimessä, Kuntonen vastaa.

Paperiliitto osallistuu mielenilmaukseen, kerrotaan liiton toimistosta. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU osallistuu mielenilmaukseen, mutta se päättää yksityiskohdista perjantaina.

Torstai-iltapäivällä myös STTK:hon kuuluva ammattiliitto Pro päätti osallistua SAK:n mielenilmaukseen Helsingin Senaatintorilla. Ammattiliitto Prolla on yli 110 000 jäsentä.

Juttua on muokattu kauttaaltaan klo 19.45: Lisätty Sähköliiton päätöstä koskevat tiedot.