Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työmarkkinajohtajat Lännen Medialle: Työministerillä oltava oikeus jatkossakin siirtää työtaisteluja

Ministerin mahdollisuus siirtää työtaistelutoimien aloitusajankohtaa ei vähennä työtaistelun tehoa. Tätä mieltä ovat keskeiset työmarkkinajohtajat, jotka Lännen Media haastatteli sähköpostitse.

Työministeri päätti viime viikolla siirtää maanantaille aiotun satamalakon aloitusaikaa kahdella viikolla. -Ottamatta sen enempää kantaa tähän ajankohtaiseen yksittäistapaukseen totean, että nykyinen laki työriitojen sovittelusta on pääosin ajan tasalla ja riittävä, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan ministerin mahdollisuus siirtää työtaistelutoimia on tarpeellinen.

-Eivät (vähennä työtaistelun tehoa), koska kyse on vain työtaistelun siirtämisestä, Häkämies toteaa.

Työministeri siirsi satamalakkoa kahdella viikolla

Työministerin Jari Lindström (sin.) siirsi viime torstaina satamalakon ajankohtaa kahdella viikolla.

Viiden sataman toiminnan keskeyttävä työnseisaus alkaa 12. helmikuuta, jos työriitaa ei saada sitä ennen sovittua. Lindström teki siirtopäätöksen sovittelija Jukka Ahtelan esityksestä.

-Työriidan sovittelu ei ole edennyt, koska osapuolten näkemyserot ovat suuret, Jukka Ahtela sanoo torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Suomen Merimiesunionin (SMU) ja Auto- ja kuljetusalanliiton (AKT) lakko koskettaa torninosturikuljettajia ja satamavalvojia.

Kiistassa on kyse siitä, että liitot haluavat torninosturinkuljettajille ja satamavalvojille omat työehtosopimukset. Työnantajapuoli pitää asiaa työsopimusehtoshoppailuna.

Vain Fjäder lähtisi uudistuksen tielle

Työriitojen sovittelua koskeva laki on työmarkkinajohtajien mukaan pääosin ajantasainen ja hyvä. Lain mukaan työministeri voi siirtää työtaistelun alkamisajankohtaa, jos lakkotoimet heikentävät yhteiskunnan yleistä etua.

-On perusteltua, että lainsäädäntömme antaa mahdollisuuden varata lisäaikaa sovittelulle työtaistelua siirtämällä ja tätä kautta lisätä todennäköisyyttä välttää työtaistelun alkaminen, kun kyse on yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin kohdistuvasta työtaistelusta, Häkämies toteaa.

Akavan Sture Fjäder sen sijaan patistaisi työmarkkinaosapuolia kehittämään nykyistä työrauhajärjestelmää siten, että se vastaisi nykyhetken työelämää.

-Yleisesti voi sanoa, että olisiko syytä uudistaa koko työrauhajärjestelmä vastaamaan modernia ja digitalisoitua yhteiskuntaa. On parempi, että työmarkkinaosapuolet tekevät uudistuksen keskenään, Fjäder sanoo.

-Osapuolilla, niin palkansaaja kuin työnantajapuolilla, on varmasti omia näkemyksiä lain kehittämiseksi, mutta en näe sitä tällä hetkellä tarpeelliseksi, STTK:n Antti Palola sanoo. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei halunnut vastata Lännen Median kysymyksiin, koska työriidan sovittelu on vielä kesken.