Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wärtsilän Eskola vahvistaa: Kiinnostusta on ostaa Rolls-Roycen merenkulkuliiketoiminta

Rolls-Royce ilmoitti tammikuun alussa, että se harkitsee merenkulkuliiketoimintojensa myymistä. Suomessa Rolls-Roycen merenkulkuliiketoimintaan kuuluvat Raumalla valmistettavat laivojen potkurit ja ohjausjärjestelmät, Turussa sijaitseva autonomisen meriliikenteen tutkimuskeskus ja vesijettien ja vesisuihkupropulsioiden valmistus Kokkolassa.

Eskolan mukaan Wärtsilän uusi strategia pohjautuu energiaan ja merenkulun tulevaisuuteen.

-Jos jokin sopii tähän malliin, niin Rolls-Roycessa on sellaisia elementtejä. Kiinnostusta on, Eskola sanoo.

Hän painottaa, että Wärtsilä ei tiedä vielä Rolls-Roycen myyntiaikeista enempää kuin sen, mitä julkisuudessa on ollut. Minkäänlaisia neuvotteluja tai yhteydenottoja yhtiöiden välillä ei ole vielä ollut.

-He ovat tulleet hyvin julkisesti ulos, palkanneet investointipankkiirin heitä auttamaan ja maaliskuussa palaavat asiaan, Eskola selvittää.

Hän ei kommentoi erikseen Rolls-Roycen kolmen Suomessa toimivan yksikön kiinnostavuutta, koska ei tunne riittävästi niiden toimintaa. Rolls-Royce työllistää Suomessa noin 500 ihmistä.

Analyytikot ovat arvioineet Rolls-Royce Marinen arvoksi noin 800 miljoonaa puntaa. Yksikkö on tappiollinen. Rolls-Royce keskittyisi Commercial Marine-liiketoiminnasta luopumisen jälkeen puolustusteollisuuteen, voimalatekniikkaan ja ilmailuun.

Wärtsilän ja Rolls-Roycen merenkulkuliiketoimintoja soviteltiin yhteen jo pari vuotta sitten. Silloin Rolls-Royce tarjoutui ostamaan Wärtsilän toimintoja.

Etäohjattavat laivat

Wärtsilää ja Rolls-Roycea kiinnostaa molempia laivojen automaattiset operaatiot. Rolls-Royce on äskettäin perustanut Turkuun etäohjattavien ja autonomisten laivojen tutkimus- ja kehityskeskuksen. Teknologiayhtiö Wärtsilä puolestaan tarjoaa varustamoille teknologiaa, joka tukee automaattisia operaatioita.

Wärtsilä teki loppukesästä onnistuneen kokeen Skotlannin rannikolla. Yhtiön Intelligent vessel centeristä eli älykkäiden laivojen osaamiskeskuksesta San Diegosta Kaliforniasta etäohjattiin öljy- ja kaasuteollisuuden tukialusta Skotlannin rannikolla. Ohjaus tehtiin satelliitin välityksellä.

Eskola korostaa, että Wärtsilä ei puhu vain etäohjattavista laivoista, vaan koko merenkulun uudesta rakenteesta,

-Rolls-Roycen strategia liittyy miehittämättömiin aluksiin. Me emme puhu miehittämättömistä aluksista, koska miehittämättömät alukset ovat vain osa koko merenkulun ekosysteemin uutta rakennetta, johon automaatio tuo oman osansa. Me puhutaan mieluummin siitä, miten eri segmentit ja toimijat tulevat jatkossa toimimaan.

Wärtsilä muistuttaa, että sillä on ollut laivojen etävalvontaa jo 2000-luvun alusta asti Vaasassa. Laivoja ei toki sieltä ajeta.

Merenkulun markkinat takaisin

Wärtsilä keräsi loppuvuonna hyvin uusia tilauksia erityisesti Marine Solutions -liiketoiminnan alueella. Viimeisen neljänneksen tilauskertymä oli peräti 42 prosenttia suurempi Marine-puolella kuin edellisvuoden vastaavalla jaksolla. Vilkkainta oli kauppalaivasektorilla.

– Merenkulun markkinat ovat tulleet takaisin, Eskola sanoo tyytyväisenä.

Services eli huoltotoiminnassa tilaukset kasvoivat 14 prosenttia ja voimaloiden Energy Solutions -toiminnassa ne pysyivät ennallaan.

Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos laski loppuvuonna 253 miljoonasta eurosta 244 miljoonaan euroon. Koko vuoden vertailukelpoinen liiketulos nousi 583 miljoonasta 590 miljoonaan euroon.

Loppuvuoden liikevaihto supistui seitsemän prosenttia, mutta koko vuoden liikevaihto kasvoi kolme prosenttia 4923 miljoonaan euroon.

Wärtsilä hallitus esittää yhtiökokoukselle osakkeen splittaamista. Esityksen mukaan osakkeenomistajille annetaan maksutta uusia osakkeita siten, että kutakin hallussa olevaa osaketta kohti annetaan kaksi uutta osaketta.