Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun puukotukset syyttäjälle

Turun puukotusjuttu siirtyy syyteharkintaan ensi viikolla. Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo Lännen Medialle, että esitutkinta asiassa on lähes valmis. -Tiedotamme asiasta tarkemmin alkuviikosta, sanoo tutkinnanjohtaja Olli Töyräs KRP:sta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudesta kerrotaan, että oikeus on varautunut aloittamaan jutun käsittelyn maaliskuun lopussa. -Alustava käsitys tällä hetkellä on, että pääkäsittely tulisi turvallisuussyistä järjestää Turun vankilassa, kertoo puukotusoikeudenkäynnin puheenjohtajana toimiva Tapio Katajamäki .

Katajamäki korostaa, että koska juttu ei ole vireillä käräjäoikeudessa, mitään pitäviä ratkaisuja oikeudenkäynnin järjestelyistä kuten istuntopäivien määrästä ei ole tehty.

Lännen Median saamien tietojen mukaan oikeus on raivannut jutun ratkomiseen tilaa tarvittaessa toukokuun loppuun saakka. Mikäli istunnot järjestetään vankilassa, yleisö ja media voivat seurata oikeudenkäyntiä Turun käräjätalolla videoyhteyden kautta. Jutun vakavan luonteen takia käräjäoikeus tekee ratkaisunsa rikosasiasta kolmen tuomarin kokoonpanolla. Poikkeuksellisesti myös syyttäjiä on kolme, ja ryhmää vetää apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen . Turvapaikanhakijana Suomeen tullut marokkolainen Abderahman Bouananen tappoi kaksi ihmistä ja haavoitti kahdeksaa Turun keskustassa viime elokuussa.

Keskusrikospoliisi on tutkinut puukkoiskua terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä. -Pidän mahdollisena, että syytteet tulevat samalla nimikkeellä. Lopullisesti asian ratkaisee tietenkin syyttäjä, arvioi puukottajan puolustusasianajajana toimiva Kaarle Gummerus .

Bouananen on myöntänyt teot mutta ei niiden terroristista tarkoitusta.

-Laissa on kuitenkin selvät kriteerit, jotta tämä rikosnimike voi täyttyä, Gummerus painottaa.

Syytteennoston määräpäivä on 28. helmikuuta, ja syyttäjäryhmä uskoo pysyvänsä aikataulussa. -Se on tavoite ja tarkoitus. Kiirehän siinä tulee, mutta koska olemme olleet mukana myös esitutkintavaiheessa, kyllä tämä aika riittää, toteaa kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen .

Käräjäoikeus määräsi Bouananen mielentilaselvitykseen jo esitutkintavaiheessa. Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoo Lännen Medialle, että teknisesti mielentilaselvitys on valmis.

-Tavoitteena oli koko ajan, että mielentilaselvityksen tulos on käytössä jo syyteharkintavaiheessa, syyttäjäryhmän Koistinen sanoo.

Mielentilaselvityksen lopputulos eli Bouananen ymmärryksen taso rikosten tekohetkellä tulee julkiseksi vasta, kun asia on ollut esillä oikeudessa.

Tämä voi tapahtua jo ennen jutun pääkäsittelyä valmisteluistunnossa, jos oikeus päättää sellaisen järjestää.

KRP on ollut koko esitutkinnan ajan hyvin vaitonainen jutun yksityiskohdista. Koistisen mukaan sama linja tulee jatkumaan myös syyteharkinnan ajan.

-Ei tästä paljoa voi kertoa, Koistinen sanoo.

Kolmesyyttäjää

Marokkolainen Abderahman Bouanane tappoi kaksi ihmistä ja haavoitti kahdeksaa Turun keskustassa 18. päivä elokuuta viime vuonna.

Poliisi pysäytti miehen reiteen ampumalla kesken puukotustilanteen.

Keskusrikospoliisi tutkii juttua kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana ja kahdeksana murhan yrityksenä.

Jutun on tarkoitus siirtyä syyttäjälle helmikuun alussa. Syyteharkinnan on tarkoitus valmistua 28. helmikuuta ja jutun oikeuskäsittelyn alkaa maaliskuun lopussa.

Syyttäjiä on poikkeuksellisesti kolme, ja ryhmää vetää apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Muita ryhmän jäseniä ovat Hannu Koistinen ja Sampsa Takala.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsittelee asian kolmen tuomarin kokoonpanolla. Istunnot järjestetään todennäköisesti Turun vankilassa.