Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuka on kohun keskelle joutunut Lauri Törhönen?

Lauri Törhönen, 70, kuuluu suomalaisen elokuva-alan vakiokalustoon. Kaikki alalla olevat tuntevat hänen nimensä elokuva- ja televisio-ohjaajana.

Törhönen on ohjannut useita suomalaisia elokuvia, kuten Ameriikan raitti (1990), neljä Vares-elokuvaa ja Raja 1918 (2007). Hän on ohjannut myös elokuvan Insiders, jonka Yle kieltäytyi esittämästä esille Törhösestä tulleiden seksuaalisen häirinnän syytösten vuoksi.

Törhönen on ollut mukana monissa muissa elokuvaprojekteissa muun muassa käsikirjoittajana ja kuvaajana. Hän on kuvannut myös joitakin Salatut elämät -televisiosarjan jaksoja.

Törhönen on vaikuttanut politiikassa Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenenä (kok.) vuosina 1993-2000. Hän teki nimeä myös kirjailijana voittaessaan kirjallisuuden Topelius-palkinnon nuortenkirjallaan Sello&Pallo.

Törhönen syntyi 16. elokuuta vuonna 1947 Helsingissä. Hän valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1976 ja ohjasi ensimmäisen pitkän elokuvansa Palava enkeli vuonna 1984.

Törhönen on opettanut elokuvaohjaus ja -tuotantokoulutusta eri oppilaitoksissa vuodesta 1975. Hän on toiminut myös elokuvatieteen professorina Taideteollisessa Korkeakoulussa vuosina 1995-2006.

Taiteen edistämiskeskus on palkinnut Törhösen elokuvataiteen valtionpalkinnolla vuosina 1989 ja 2007.