Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuvasäätiö on myöntänyt häirinnästä syytetylle Lauri Törhöselle tukea - huhuista huolimatta

Seksuaalisesta häirinnästä syytetylle Lauri Törhöselle on myönnetty rahallista tukea, vaikka hänen sopimattomasta käytöksestään on liikkunut huhuja jo vuosien ajan. Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen on haluton arvioimaan edeltäjiensä tekemiä tukipäätöksiä. Hän korostaa, että tukia myönnettäessä ei voi kuunnella huhuja.

-Ei mikään instanssi voi toimia huhujen perusteella. Pitää olla todisteita, Saarinen kertoo Lännen Medialle.

Hän jatkaa, että vaikka elokuvaohjaaja ja elokuvakerronnan professori Törhösestä oli liikkunut huhuja, niin kukaan ei ole sanonut asioita ääneen.

-Julkisuuteen tulo ei ole uhreille miellyttävää, mutta asiaa ei voi nostaa käsittelyyn, jos ei ole todisteita. Siksi olisi tärkeää kertoa häirinnästä.

Suomen elokuvasäätiö myöntää tukea muun muassa elokuvien ammattimaiseen tuotantoon. Tukivaransa säätiö saa veikkausvoittovaroista. Säätiön jaettavissa olevat tukivarat ovat noin 25 miljoonaa euroa.

Törhönen sai Elokuvasäätiöltä vuosien 2001 ja 2015 välisenä aikana 25 509 euroa käsikirjoitusten tekoon. Lisäksi hänen ohjaamiaan elokuvia on tuettu, mutta tuki on maksettu tuotantoyhtiölle.

Casting-tilaisuudet vain päivällä

Saarinen toteaa, että elokuvaa tehdessä näyttelijä ja ohjaaja voivat joutua hyvin läheisiin tilanteisiin ja se voi johtaa vallan väärinkäyttöön.

-Esimerkiksi työhönottotilanne voi olla hankala paikka. Tuotantoyhtiöt ovat jo muuttaneet käytäntöjä ja casting-tilaisuudet pyritään pitämään päivällä niin, ettei näyttelijä ole yksin ohjaajan kanssa.

Saarisen mukaan käytäntöjä täytyy muuttaa kaikinpuolin turvallisemmaksi.

Saarinen toteaa, että tämän päivän elokuva-alan ammattilaiset ovat erilaisia kuin Törhösen ikäpolven miehet.

-1970- ja 1980-lukujen maailmassa juttuja liikkui paljon.

Opettajaa katsotaan uusin silmin

Lauri Törhönen opetti vielä viime lokakuussa elokuvanäyttelemistä Voionmaan opistossa Tampereella. -Törhönen on ollut meillä satunnaisesti vierailevana opettajana, mutta tälle lukuvuodelle ei ole enää merkintöjä. Katsomme häntä uusin silmin, Voionmaan opiston koulutuspäällikkö Antti Jehkonen muotoilee.

Jehkosen mukaan opiskelijat ovat antaneet hyvää palautetta Törhösen kursseilta. Opetustilanteessa on ollut mukana isompi tiimi, joten opiskelijat eivät ole olleet Törhösen kanssa kahden kesken.

-Metoo-kampanjan myötä seksuaalinen häirintä on noussut keskusteluun, mutta mitään sellaista ei ole tullut esille Törhösen opetustilanteista.

Rajat täytyy tietää

Jehkonen muistuttaa, että näyttelijän työ on fyysistä, joten kehon käyttäminen näyttelemisessä on luonnollista, niin kuin mielenkin.

-Valvon kuitenkin tarkasti, että opiskelijat tietävät, missä menee rajat. Opiskelijan turvallisuus on tärkeää. Niin henkinen kuin fyysinenkin.

Voionmaan opiston kymmenen kuukautta kestävään näyttelijäkoulutukseen osallistuu vuosittain 20-25 opiskelijaa, joista miehiä ja naisia on suurinpiirtein yhtä paljon. Kaikki opiskelijat ovat aikuisia.