Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Enemmistö haluaa tiestölle lisärahoitusta

Suomalaiset ovat yksimielisiä siitä, että tiestö pitäisi saada kuntoon. Jopa 79 prosenttia suomalaisista lisäisi teiden rahoitusta. Lähes puolet lisäisi rahoitusta jonkin verran ja kolmannes merkittävästi.

Kuusitoista prosenttia suomalaisista pitäisi rahoituksen ennallaan. Uusimaalaiset ja alle 35-vuotiaat vastaajat ovat tätä mieltä keskimääräistä useammin.

Kansalaisten mielipiteet ovat selvästi rahoituksen lisäämisen kannalla, sillä vain 1 prosentti olisi valmis vähentämään rahoitusta edes jonkin verran.

Suomen Tieyhdistyksen taloustutkimuksella teettämä tutkimus on tehty ajankohtana, jolloin valtio on usean vuoden ajan käyttänyt ns. ylimääräistä korjausvelkarahoitusta teiden saattamiseksi parempaan kuntoon.

Vuoden 2019 budjetissa ei korjausvelkaan olla osoittamassa rahoitusta, vaikka puolueet esittivät yksimielisesti parlamentaarisen liikennetyöryhmän mietinnössä helmikuussa 2018 perusväylänpidon rahoituksen lisäämistä 300 miljoonalla eurolla vuodessa. – Kaikki haluavat siis lisätä budjettirahoitusta ja saada tiet kuntoon, mutta siitä huolimatta teiden rahoitus romahtaa vuoden 2019 budjetissa. Hyväkuntoisten teiden varaan voidaan rakentaa elinkeinoelämän kasvua. Huonokuntoiset tiet eivät kestä edes nykyistä käyttöä, arvioi Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Raitanen .

Teiden huonolla kunnolla on ollut kielteisiä vaikutuksia arkipäivän elämään viime vuoden aikana 58 prosentille suomalaisista. Keskimääräistä useammin teiden huonolla kunnolla on vaikutusta länsisuomalaisille vastaajille (66 %), kun taas uusimaalaisista vastaajista näin kokee vain joka toinen.

Kansalaisten vastauksiin voi vaikuttaa teiden kunnon lisäksi myös julkisen liikenteen saavutettavuus ja käyttö; enemmöän autoilleet kärsivät teiden huonosta kunnosta myös keskimääräistä enemmän. Tämän lisäksi miehet ja 35–64-vuotiaat vastaajat ovat muita useammin täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa.

Tutkimus on tehty Suomen Tieyhdistyksen toimeksiannosta. Tieyhdistys järjestää Väylät & Liikenne –tapahtuman Tampere talossa 5.-6.9. Tapahtuma kokoaa tuhatkunta alan ammattilaista keskustelemaan Suomen väylien kunnosta.