Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuomitut ovat tyytymättömiä käräjäoikeuden MV-ratkaisuun – juttu voi edetä hovioikeuteen

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi MV-julkaisun perustajalle Ilja Janitskinille viime viikolla vuoden ja 10 kuukautta vankeutta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

MV-julkaisua koskeva oikeusjuttu voi saada vielä jatkoa ylemmissä oikeusasteissa. Kaikki Helsingin käräjäoikeuden puimassa kokonaisuudessa tuomitut ovat ilmoittaneet tyytymättömyyttään käräjäoikeuden ratkaisuun. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskinin vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen lukuisista julkaisuun liittyneistä rikoksista, kuten törkeistä kunnianloukkauksista ja kiihottamisista kansanryhmää vastaan.

Oikeus katsoi, että Janitskin on toiminut MV:stä vastaavana toimittajana, kun MV:ssä julkaistiin useita yksittäisiä ihmisiä ja kansanryhmiä loukkaavia kirjoituksia. Kaikkiaan Janitskin tuomittiin 16 eri teosta, ja joukossa oli myös lukuisia rahankeräys- ja tekijänoikeusrikoksia.

Ehdollista vankeutta tuomittiin myös naiselle, jonka oikeus katsoi toimineen MV-julkaisun keskusteluosion ylläpitäjänä. Janitskinin ja julkaisuun liittyvän naisen lisäksi oikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen dosentti Johan Bäckmanin muun muassa Ylen toimittajaan kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta.

Oikeudessa kaikki kolme kiistivät syyllistyneensä rikoksiin. Jutun pääkäsittelyt pidettiin kesäkuussa.

Helsingin käräjäoikeudesta kerrottiin keskiviikkona Lännen Medialle, että sekä Janitskin, Bäckman että keskusteluosion ylläpitäjäksi katsottu nainen ovat ilmoittaneet tyytymättömyyttään oikeuden ratkaisuun.

Käräjäoikeuden ratkaisusta pitää ensiksi ilmoittaa tyytymättömyyttä, ennen kuin valituksen voi jättää. Tyytymättömyysilmoitus pitää jättää viikon sisällä tuomion antamisesta.

Muun muassa Janitskin ilmoitti viime torstaina eri medioille aikovansa valittaa oikeuden päätöksestä.

Käräjäoikeuden mukaan viimeinen valituksen jättämispäivämäärä on marraskuun puolenvälin jälkeen.

Janitskin ei ole enää vastannut MV-julkaisusta. Syksyn aikana MV:n julkaisuaktiivisuus on myös hiipunut.