Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU ja Britannia pääsivät nyt alustavaan sopuun myös tulevista suhteistaan

EU ja Britannia ovat päässeet sopuun tekstistä, joka määrittelee niiden tulevan suhteen Britannian EU-eron jälkeen. Asiasta kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk torstaina.

Jo aiemmin EU ja Britannia saivat aikaan brexit-sopimusluonnoksen.

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta.

Diplomaatit yrittävät kiireesti saada valmiiksi sekä erosopimusta että siihen liittyvä julkilausumaa. EU-maiden on määrä pitää huippukokous asiasta sunnuntaina.

– Komission puheenjohtaja kertoi minulle, että julkilausuma on hyväksytty neuvottelijoiden kesken ja myös periaatteessa poliittisella tasolla, Tusk kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Britannian pääministeri Theresa May olivat keskustelleet tulevia suhteita käsittelevästä tekstistä keskiviikkona.

Julkilausuman luonnoksen mukaan ”osapuolet näkevät välillään kauppasuhteen, joka on niin läheinen kuin mahdollista”. BBC:n mukaan siinä käydään läpi myös turvallisuutta ja muita asioita, mutta paljon jää sovittavaksi varsinaisen brexitin jälkeen.

Lisäksi julkilausuma väläyttää, että siirtymäaikaa, joka alkaa Britannian erosta, voidaan pidentää yhdellä tai kahdella vuodella.

Siirtymäajan on tarkoitus kestää joulukuuhun 2020.

Jos EU-maat hyväksyvät sunnuntain huippukokouksessaan sekä erosopimuksen että julkilausuman, pallo jää Britannian parlamentille.

Theresa Maylle ennustetaan kovaa työtä parlamentissa, koska nyt enemmistö parlamentin jäsenistä ei kannata brexit-sopimusta.