Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Merkelin korvaa Saksan suurimman puolueen johdossa Annegret Kramp-Karrenbauer – konservatiivinen katolilainen haluaisi rajoittaa aborttia

Kyynelehtivä Annegret Kramp-Karrenbauer vaelsi väentungoksessa kohti puoluekokouksen lavaa perjantaina. Hänet oli juuri valittu pienellä ääntenenemmistöllä Saksan kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi. Hän seuraa tehtävässä Saksan liittokansleri Angela Merkeliä . Lavalla häntä onnitteleva Merkel jatkaa edelleen Saksan liittokanslerina mahdollisesti seuraaviin vaaleihin asti. Seuraava Saksan liittokansleri on todennäköisesti Kramp-Karrenbauer eli tuttavallisemmin AKK.

Kramp-Karrenbaueria, 56, on pidetty Merkelin suojattina. Hänen sovitteleva tyylinsä muistuttaa nykyistä liittokansleria.

Asiasisällöt ja yksityiskohdat Kramp-Karrenbauer hallitsee tarkkaan, ja erityisesti puolueen kannattajista naiset ja työläiset seisovat hänen takanaan.

Uusi puheenjohtaja vie kuitenkin CDU-puoluetta Merkelin poliittiselta keskitieltä kohti konservatiivisempia juuriaan.

Kramp-Karrenbauer on konservatiivinen katolilainen, joka johti Saarlandin osavaltiota pääministerinä. Hän haluaisi rajoittaa abortin saamista ja on ilmaissut huolensa muun muassa siitä, että homopareille annettaisiin täydet oikeudet adoptoida lapsia.

Mielipiteet osoittavat, ettei puolueen laiva kulje suoraan Merkelin viitoittamalla väylällä eteenpäin.

Merkel voinee jatkaa liittokanslerina

Puhuessaan tänään puoluekokouksen edessä Kramp-Karrenbauer innostui melkein pelottavaksi asti, mutta yleensä hän on puhujana yksinkertaisesti tylsä.

Tosin tämän puolueen edessä suurten tunteiden osoittaminen ei ole muutenkaan kovin yleistä. Jos CDU-puolue aikoo voittaa seuraavat vaalit, se tapahtuu jollain muulla kuin puheenjohtajan karismalla.

Kramp-Karrenbauerin valinta tarkoittaa helppoa siirtymää puheenjohtajasta toiseen. Merkel voi jatkaa rauhassa liittokanslerina jopa ehkä seuraaviin liittopäivä- eli Saksan parlamentin vaaleihin asti. Ulko- ja EU-politiikassa suunnankäännökset jäävät tekemättä.

AfD:lle helpotus, vihreille ja sosiaalidemokraateille haaste

Saksan oikeistopopulistinen AfD-puolue voi huokaista helpotuksesta. AfD on saanut paljon polttoainetta Merkeliin kohdistuvasta kaunasta, josta ainakin osa voi siirtyä helposti uutta CDU:n puheenjohtajaa kohti.

Monia miehiä, jotka kannattavat oikeistopopulisteja, pitää käynnissä myös internetin palstoilla vellova naisviha, jolle Kramp-Karrenbauer on hyvä kohde. Tietoisuus tästä on yksi syistä, jotka ovat kannustaneet Kramp-Karrenbaueria korostamaan tiukkuutta ulkomaalaisten ja saksalaisten tekemiä rikoksia kohtaan.

Kramp-Karrenbauerin valinta tuottaa sen sijaan haasteita vihreille ja sosiaalidemokraateille. CDU:n tukijoita on virrannut suurin joukoin vihreisiin erityisesti tänä vuonna.

Kilpailijoitaan pehmeämmän oloinen Kramp-Karrenbauer on maltilliselle poliittisen keskustan äänestäjille mieluisampi vaihtoehto kuin mitä hänen kanssaan kilpailleet miehet olisivat olleet.

Merkelin puolueryhmän sisällä on taisteltu lujasti tänä vuonna, mikä on syönyt kannatusta reippaasti.

Kramp-Karrenbauer kuulutti puoluekokouksessa puolueensa eri ryhmien välistä yhtenäisyyttä, samoin Merkel.

Kramp-Karrenbauer kutsui kiitospuheiden jälkeen kilpakumppaninsa uudestaan lavalle hänen kanssaan, ja kaikki vakuuttivat olevansa yhdessä uuden johtajan takana. Tuen julkista julistamista tarvitaankin, sillä viimeisellä kierroksella hänen kanssaan kisannut Friedrich Merz sai 482 ääntä Kramp-Karrenbauerin 517 ääntä vastaan.