Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen heikkeni joulukuussa

Kuluttajien usko Suomen talouteen ja työttömyyden vähenemiseen synkistyi joulukuussa viime vuoden vastaavaan aikaan nähden.

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen on heikentynyt. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli joulukuussa 16,1. Vastaavat luvut olivat vielä marraskuussa 18,3 ja lokakuussa 16,8. Viime vuoden joulukuussa luottamusindikaattori sai arvon 24.

Luottamusindikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,7. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, johon haastateltiin joulukuussa 1 236 Suomessa asuvaa henkilöä.

Odotukset Suomen taloudesta ja yleisestä työttömyydestä heikkenivät joulukuussa marraskuuhun verrattuna. Arvio työttömyyskehityksestä oli kuitenkin edelleen kohtuullinen, kun taas kuva Suomen taloudesta on kääntynyt pessimistiseksi.

Lisäksi kuluttajan odotukset heidän omasta taloudestaan muuttuivat joulukuussa hieman varovaisemmaksi. Sen sijaan arvio säästämismahdollisuuksista pysyi Tilastokeskuksen mukaan ennallaan ja hyvin valoisana.

Näkemys säästämismahdollisuuksista parani

Usko omaan ja varsinkin Suomen talouteen ja työttömyyden vähenemiseen synkistyi joulukuussa myös viime vuoden vastaavaan aikaan nähden. Sitä vastoin näkemys omista säästämismahdollisuuksista parani.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajat arvioivat kotitaloutensa rahatilanteen joulukuussa erittäin hyväksi. Työlliset kuluttajat kokivat, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla yhä vähentynyt viime aikoina. Ajankohtaa pidettiin hyvin otollisena säästämiselle mutta ei enää lainanotolle eikä kestotavaroiden ostamiselle. Rahankäyttöaikeet olivatkin joulun alla enimmäkseen vaisut.

Marraskuussa 86 prosentilla 15–84-vuotiaiden kotitalouksista oli käytössään tietokone ja 91 prosentilla internet-yhteys. Taulutietokoneen eli tabletin oli hankkinut 58 prosenttia kotitalouksista. Kotitalouksista 86 prosenttia omisti vähintään yhden älypuhelimen ja 27 prosenttia jotain puettavaa tietotekniikkaa kuten aktiivisuusrannekkeen, älykellon tai älylasit. Henkilöauton omisti marraskuussa 82 prosenttia kotitalouksista.