Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Totti Karpela: Pippurisumutteet voisi vapauttaa pannasta Suomessakin

Tanskassa tuli voimaan laki, joka sallii täysi-ikäisille sumutteiden vapaan ostamisen sekä halussapidon ja itsepuolustuskäytön kotioloissa.

Vuoden ensimmäisestä päivästä alkaen Tanskassa on voitu myydä pippurisumutteita 18 vuotta täyttäneille asiakkaille. Niitä saa nyt säilyttää ja käyttää kotioloissa, kunhan tarkoituksena on itsepuolustus.

Suomessa kaasusumutteista säädetään ampuma-aselaissa. Ne ovat meillä luvanvaraisia. Entisen poliisin ja nykyisen turvallisuuskouluttajan Totti Karpelan mielestä näin ei tarvitsisi olla.

– Meillä on jo nyt vapaassa myynnissä tuotteita, jotka toimivat ja vaikuttavat samalla tavalla kuin pippurisumutteet. Sellainen on esimerkiksi apteekkikaupassa oleva eukalyptus-pohjainen suojelusumute, Karpela muistuttaa.

– Ne ovat kutakuinkin yhtä tehokkaita. Jopa hiusspray aiheuttaa kasvoille suihkutettuna samankaltaista hetkellistä kirvelyä silmiin.

Karpela toteaa myös, että pippurisumutteita voi ostaa muista maista.

– Ei tästä tarvitse matkustaa kuin Suomenlahden yli Tallinnaan. Sieltä voi hankkia kaikenlaista turvasuihketta melko vaivattomasti. Sama pätee tiettyihin muihin Euroopan maihin.

Totti Karpelan mielestä vapaampaa linjaa voi perustella yleisellä turvallisuustilanteella. Hänen mukaansa kansalainen ei saa Suomessa poliisiapua kovin nopeasti ainakaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

– Vasteaika heikkenee, kun ollaan vähänkin syrjemmällä.

– Eivätkä nämä välineet ole pääsääntöisesti hengenvaarallisia. Joitakin marginaaliryhmiä on, joille sumutteet saattavat aiheuttaa vakavia oireita.

Entisenä voimankäytön kouluttajana Karpela kuitenkin korostaa käyttäjän vastuuta. Sen, joka harkitsee sumuttimen hankintaa, pitää osata käyttää sitä.

– Ei vaahtosammuttimestakaan ole hyötyä, ellei sitä osaa käyttää, hän vertaa.