Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lennonjohtajat varoittavat työnseisauksista – Ensimmäinen pistelakko uhkaa perjantaina

Jatkossa torstait voivat olla hankalia päiviä lentomatkustajille.

Jollei pikaista ihmettä tapahdu, Suomen lennonjohtajat eivät tee töitä ensi perjantaina kello 15-17.

Tämän jälkeen työnseisaukset jatkuvat viikoittain joka torstai kello 13-15 siihen asti, kunnes työsopimusneuvottelujen osapuolet saavuttavat neuvottelutuloksen.

Pistelakkojen sarjasta päätti Suomen Lennonjohtajien Yhdistyksen (SLJY) hallitus sen jälkeen, kun neuvottelut työnantaja ANS Finlandin kanssa katkesivat.

Liitto pahoittelee haittoja

ANS Finland eli Air Navigation Services Finland on valtionyhtiö, joka ylläpitää Suomen lennonvarmistusjärjestelmää. Se liitettiin vastikään valtio-omisteiseen konserniin, johon kuuluvat maan kaikki liikenneohjaustoiminnot. Konsernin nimi on Traffic Management Finland.

Työehtosopimusneuvotteluja on käyty syksystä 2017 alkaen. SLJY:ssä niiden katkeamiseen ollaan erittäin pettyneitä. – Sen paremmin työnantajamme ANS Finland kuin Palvelualojen Työnantajat Palta ei ole osoittanut minkäänlaista halua sopia työehdoista, liiton puheenjohtaja Roy Myrberg kommentoi.

– Päästäkseen aidosti neuvottelemaan ja sopimaan työehdoista SLJY oli pakotettu antamaan työtaisteluilmoituksen. Pahoittelemme matkustajille aiheutuvaa huolta ja toivomme tilanteen ratkeavan.

Yleinen linja olisi kelvannut

Roy Myrbergin mukaan mukaan lennonjohtajat olivat halukkaita tekemään yleisen linjan mukaisen sopimuksen, mutta ANS Finland ja Palta eivät halunneet sellaista tarjota.

Vuonna 1952 perustettu SLJY edustaa yli 90 prosenttia lennonjohtajista. Yhdistyksessä on noin 270 jäsentä.

Se on itsenäinen sopimusosapuoli. Yhdistys on akavalaisen Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ry:n jäsenyhdistys. – Tunnelma työpaikoilla oli odottava ja toiveikas, jotta pitkään jatkuneet neuvottelut olisi saatu päätökseen ennen joulua, kertoo lennonjohtajien pääluottamusmies Katariina Syväys .

– Toivoimme, että ANS Finland olisi päässyt aloittamaan työt valtion uudessa liikennekonsernissa niin, että sopimukset työntekijöiden kanssa olisivat olleet voimassa.