Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Norjassa kadonneet ovat todennäköisesti kuolleet – "Pelastusoperaatio muuttuu kuolleiden etsinnäksi"

Etsintähelikopteri havaitsi Blåbærfjellet-tunturilta kaksi lumivyörylähettimen signaalia.

Norjan poliisi pitää varmana, että Pohjois-Norjassa kadonneeksi ilmoitetut suomalaiset ovat kuolleet.

Poliisi kertoi iltapäivällä pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että etsintähelikopteri havaitsi Blåbærfjellet-tunturilta kaksi lumivyörylähettimen signaalia.

Signaalit havaittiin lumivyöryalueiden yllä, mikä merkitsee poliisin mukaan sitä, että kadonneet ovat varmuudella jääneet lumivyöryyn. – Nyt kun olemme saaneet vahvistettua, että he jäivät lumivyöryyn, pelastusoperaatio muuttuu kuolleiden etsinnäksi, sanoo Astrid Nilsen Tromssan poliisista Expressenin mukaan.

Lumivyörystä on kulunut nyt jo 40 tuntia.

Tavallisesti lumivyöryyn jäänyt voi selviytyä lumen alla 15–30 minuuttia. Pidempään lumen alla voi selviytyä vain hyvin harvinaisissa tilanteissa, joissa lumen alle jää poikkeuksellisen suuri ilmatasku. – Yhtään sellaista tapausta ei tunneta, missä ihminen olisi selviytynyt kahta vuorokautta lumivyöryn alle jäätyään, Pohjois-Norjan yliopistollisen sairaalan lääkäri Bård Rannestad sanoi Norjan yleisradio NRK: lle.

Kateissa keskiviikosta lähtien

Kadonneiksi ilmoitetut kolme suomalaismiestä ja ruotsalainen nainen nähtiin viimeisen kerran keskiviikkona iltapäivällä.

Tuolloin seurue oli matkalla Blåbærfjellet-tunturin huipulle.

Apua hälytti seurueeseen kuulunut ruotsalaismies, joka ei enää saanut yhteyttä muihin ryhmän jäseniin.

Nelikon epäiltiin jääneen lumivyöryyn, koska viranomaiset löysivät jälkiä, jotka johtivat alueelle, jossa oli ollut noin 300 metriä leveä lumivyöry. Alueelta pois johtavia jälkiä ei löytynyt.

Hufvudstadsbladetin mukaan suomalaismiehet ovat kotoisin Pohjanmaalta.

Ennen Blåbærfjellet-tunturille siirtymistään he osallistuivat Pohjois-Norjassa jääkiipeilykurssille seurueen ruotsalaisjäsenten kanssa.

Paikallisen poliisin tiedotteen mukaan kadonneet ovat kolmekymppisiä.