Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jännitteet kasvavat Etelä-Kiinan merellä: Kiina puhuu taisteluvalmiudesta, Taiwan pyytää kansainvälistä tukea

Xi Jinping: Asevoimien on otettava huomioon sodan mahdollisuus nykyisessä maailmantilanteessa. Tsai Ing-wen: Jos emme saa tukea, mikä maa on seuraava?

Jännitteet Kiinan, Taiwanin ja Yhdysvaltojen välillä näyttävät kasvavan edelleen. Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen pyysi lauantaina kansainvälistä tukea itsehallintoalueen ”demokratian ja elämäntavan” puolustamiseen.

– Toivomme, että kansainvälinen yhteisö ottaa tilanteen vakavasti ja ilmaisee tukensa meille, Tsai totesi lehdistötilaisuudessa lauantaina.

Presidentin mukaan voi kysyä, mikä maa joutuu samaan tilanteeseen seuraavana, ellei Taiwan saa toivomaansa tukea.

Suora vastaus Kiinalle

Tsain kommentit olivat suora vastaus Kiinan presidentti Xi Jinpingille .

Xi sanoi aiemmin viikolla, että Kiinalla on oikeus käyttää tarvittaessa voimakeinoja liittääkseen Taiwanin Kiinaan, mutta rauhanomaiset keinot ovat ensisijaisia.

Lauantaina presidentti kuitenkin edellytti Kiinan armeijaa lisäämään hälytysvalmiutta ja valmistautumaan myös taisteluun. Xin mukaan asevoimien on otettava huomioon myös sodan mahdollisuus.

– Maailmassa on meneillään suurempia muutoksia kuin on nähty vuosisataan, hän totesi Kiinan virallisen Xinhua-uutistoimiston mukaan.

Trumpin allekirjoittama laki lisäsi jännitettä

Kiinan ja Taiwanin pitkään kyteneet jännitteet voimistuivat vuodenvaihteessa. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti uudenvuodenaattona lain, jonka tarkoitus on vahvistaa maan strategisten ja taloudellisten etujen ajamista Kaakkois-Aasiassa. Samalla se vahvistaa Yhdysvaltojen sitoutumista Taiwanin tukemiseen.

Yhdysvallat käy Taiwanin kanssa muun muassa merkittävää asekauppaa.