Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haavisto pääministerigallupin yllätystuloksesta: Suomalaiset eivät halua twiittipolitiikkaa, vaan suuria linjoja

Lännen Median kyselyssä ykkössuosikin asemaan noussut vihreiden Pekka Haavisto tunnustaa, että pääministeripuolueeksi on vielä matkaa. Mogadishusta juuri palannut Haavisto pohtii toisaalta, että äänet jaetaan kaikissa vaaleissa uudelleen.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto on positiivisesti yllättynyt kyselytutkimuksesta, jonka mukaan hän on suomalaisten suosikki seuraavaksi pääministeriksi.

– Suhtaudun tulokseen nöyrällä mielellä. Vaikka gallupit ovat gallupeja, niin niiden takana on oikeita ihmisiä. Täytyy olla hyvin kiitollinen siitä, että luottamus on tällaisella tasolla, Haavisto sanoo. Hän palasi viime yönä Somalian pääkaupungista Mogadishusta. Suomi ja Kirkon ulkomaanapu tukevat maan kansallista sovinto-ohjelmaa, ja Haavisto keskusteli prosessin etenemisestä muun muassa pääministeri Hassan Ali Khairen sekä ulkoministeri Ambassador Awadin kanssa.

Lännen Median kyselyssä Haavisto nousi selvälle kärkipaikalle, kun vastaajilta tiedusteltiin, kuka eduskuntapuolueiden puheenjohtajista olisi heidän suosikkinsa uudeksi pääministeriksi.

Haaviston kannatus oli 22 prosenttia, kun toiseksi tullut Petteri Orpo (kok.) sai 16 prosentin kannatuksen. Juha Sipilä (kesk.) sai taakseen 13 ja Antti Rinne (sd.) 12 prosenttia vastaajista.

”Politiikassa ei ole kyse nyrkkeilymatsista”

Haavisto arvelee menestyksensä syyksi sekä vahvasti nousseita yhteiskunnallisia teemoja että omaa tapaansa toimia politiikassa.

Viime aikoina pinnalle ovat nousseet erityisesti ilmastonmuutos ja muut ympäristöasiat sekä huoli globaalista kehityksestä. Puheenjohtaja nostaa esille myös työn muutoksen ja syrjäytymisen.

– Nämä ovat olleet vihreille ja itselleni tärkeitä teemoja pitkän aikaa.

Kyselyn perusteella vain viitisen prosenttia vastaajista pitää pääministerin puoluekantaa ratkaisevana. Sen sijaan tärkeimmiksi tekijöiksi mainitaan turvallisuus – pääministeriltä halutaan harkintakykyä, kokemusta ja asiallisuutta.

Juuri tähän liittyy Haaviston mukaan toinen todennäköinen kyselymenestyksen syy.

Hän uskoo, että suomalaiset kaipaavat ratkaisuja suuriin haasteisiin, mikä puolestaan edellyttää laajaa rintamaa. Siksi valtion päämiehiltä odotetaan sovittelevaa persoonaa.

– Politiikassa ei ole kyse nyrkkeilymatsista, vaan isoista asioista ja maailman muuttamisesta. Trumpilainen twiittipolitiikka ei varmasti ole se, mitä tänään etsitään.

”Pysyn asiapenttinä loppuun asti”

Toisaalta Haavisto huomauttaa, että eduskuntavaalien ja pääministerikysymyksen henkilöitymisen välillä on haaste. Monet äänestäjätkin tasapainoilevat sen välillä, äänestääkö puoluetta vai henkilöä.

– Jos haluaa olla uskottavasti mukana hallituksen muodostamisessa ja pääministerikisassa, pitää vaalituloksen olla sellainen, että pääsee kilpaan mukaan. Se on haaste mille tahansa puolueelle.

Puheenjohtaja myöntää, että tässä on ollut hänellä itselläänkin pohdittavaa esimerkiksi kaksissa presidentinvaaleissa. Yhtäältä Suomeen ei haluta kärkästä valtionpäämiestä, mutta toisaalta esimerkiksi vaalikeskusteluissa pitäisi olla kärkäs.

Vaikka sillanrakentajan mielikuva voisikin kääntyä lopulta Haavistoa vastaan, on valinta hänen kohdallaan selvä.

– Itse en pysty muuttamaan tapaani käsitellä asioita, vaan pysyn varmasti ”asiapenttinä” loppuun asti.

”Kannattaa tavoitella vaikka kuuta taivaalta”

Vihreillä on takana vaikea syksy. Vaikka puheenjohtajan kärkipaikka oli pääministerikyselyssä selvä ja puolueen kannatuskin näyttää viimeaikaisten gallupien perusteella parantuneen syksystä, Haavisto myöntää, että pääministeripuolueeksi on vielä matkaa.

– Vihreät on tullut keskisuuren puolueen luokkaan. Pinnistäminen suurten joukkoon edellyttää kannatuksen kasvua useammilla prosenteilla

Toisaalta hän uskoo, ettei pysyviä puolueiden kannattajia juuri ole.

– Kukaan ei omista ääniä, vaan ne jaetaan jokaisissa vaaleissa uudelleen.

Haavisto huomauttaa esimerkiksi Saksan osavaaleista, joissa vihreiden kannatus nousi suuremmaksi kuin koskaan. Hänen mukaansa vihreiden suunta on aiemmin mennyt Suomessa ja Saksassa kutakuinkin yhtä jalkaa.

– Tämä kysely ja puolueen yleiskannatus antavat kentälle uskoa, että vaalityössä kannattaa tavoitella vaikka kuuta taivaalta. Loppu jää nähtäväksi.

Touko Aalto Twitterissä: Suomi tarvitsee syvää viisautta

Haavisto valittiin vihreiden ”pätkäpuheenjohtajaksi” Touko Aallon jäätyä syksyllä sairauslomalle. Pesti jatkuu ensi kesän puoluekokoukseen saakka, ja puolue menee siis kevään eduskuntavaaleihin Haaviston johdolla.

Aalto kommentoi Lännen Median kyselyn tulosta lauantaina Twitterissä. Hänen mukaansa Haaviston vahvuuksiin kuuluu halu viedä Suomea eteenpäin sopimalla eikä repimällä.

– Kyky vuoropuheluun ja halu ymmärtää myös eri tavalla ajattelevia, ovat syvää viisautta, jota Suomi tarvitsee, Aalto twiittasi.

Perjantaina hän ilmoitti palaavansa ensi viikolla sairauslomalta töihin.

Muokattu klo 15.30: Lisätty tieto Haaviston Mogadishun-matkasta