Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump yrittää ensi yön puheessaan perustella Meksikon rajamuurin tarpeellisuutta

Demokraatit ennakoivat puheen sisältävän ilkeyksiä ja väärää informaatiota.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitää ensi yönä Suomen aikaa tv-puheen maahanmuutosta puuttuen todennäköisesti muurikiistaan, joka on johtanut Yhdysvaltain hallinnon osittaiseen sulkemiseen.

Maan hallinto on ollut osittain suljettuna jo 18 päivää sen johdosta, että kongressi ei suostu antamaan Trumpille hänen vaatimiaan määrärahoja Meksikon vastaisen muurin rakentamiseen.

Trump yrittänee puheellaan taivutella kongressin demokraatteja myöntämään hänen pyytämänsä 5,7 miljardia dollaria hankkeeseen. Presidentti koettaa varmasti myös perustella 800 000:lle hallinnon työntekijöille, miksi juuri nämä eivät ole saaneet palkkaansa. Demokraattien mukaan Meksikon vastainen muuri olisi liian kallis, tehoton ja moraaliton. Edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraatti Nancy Pelosi sekä senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer antoivat yhteisen lausunnon, jossa he vaativat demokraateille mahdollisuutta pitää vastineeksi oma puheensa.

He perustelivat vaatimustaan sillä, että Trumpin puhe tulisi olemaan niin täynnä ilkeämielisyyttä ja väärää informaatiota, että demokraattien korjaava puhe olisi tarpeen.

Trump voi julistaa hätätilan alueelle

Uutiskanava CNN:n Chris Cillizza esittää analyysissaan kaksi mahdollisuutta, jotka Trump saattaa ottaa puheessaan esille.

Ensinnäkin Trump voi ilmoittaa julistavansa raja-alueelle hätätilan, mikä antaisi hänelle mahdollisuuden käyttää rahaa siihen, että armeija rakentaisi muurin rajalle.

Toiseksi Trump voi tuoda esille ennenkin vaalimiaan puolitotuuksia ja ”tilastoja” siitä, että rajalla on kriisi korostaen maahan laittomasti tulleiden siirtolaisten väkivaltaisuuksiin syyllistymisiä.

Cillizza päätyykin siihen johtopäätökseen, että Trumpin puhe tekee tilanteesta vain entistä vaikeamman ratkaista.

Trump lupasi rakennuttaa muurin Meksikon rajalle kampanjapuheissaan vuonna 2016. Hänen mukaansa Meksiko maksaisi sen.

Joulukuussa Trump sanoi olevansa ”ylpeä” siitä, että voi sulkea hallinnon kiistan takia. Viime viikolla hän sanoi, että hallinnon sulkeminen voi kestää kuukausia tai jopa vuosia.

Torstaina presidentin on määrä matkustaa etelärajalle toteamaan itse tilanteen.