Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaista kalaa on lähdössä kiinalaisten suihin neljän vuoden lupaprosessin jälkeen – neuvottelujen alla lisää vientilupia

Suomalainen Kalaneuvos Oy on saanut vientiluvan Kiinaan. Yrityksen Sastamalan kalanjalostuslaitos saa laitoskohtaisen luvan viedä Kiinaan muun muassa hyväksytyillä laitoksilla viljeltyä kirjolohta, taimenta ja siikaa. Lupa koskee myös luonnonvesistä pyydettyä muikkua ja särkeä. – Toivomme reipasta kasvua vientiin. Se jää nähtäväksi, mitä Kiinan vienti tulee olemaan. Jos viikossa lähtisi yksi kuorma enemmän vientiä, se olisi miljoonan kilon lisäys vuodessa. Tämä on meille hieno mahdollisuus ja toivottu tapahtuma, kertoo Kalaneuvos Oy:n toimitusjohtaja Veijo Hukkanen .

Ihan helpolla vientilupa Kiinaan ei irtoa. Kalaneuvoksen oli suoriuduttava neljän vuoden hakuprosessista. Prosessiin kuului muun muassa useita viranomaistarkastuksia ja Kiinan viranomaisten vierailu Sastamalan tehtaalla.

– Kiinalaiset arvostivat tuotteita. Vierailulla käyneet pitivät tuotteita laadukkaina ja menekkiä varmana. Prosessi oli kyllä pitkä, kun tarkastuksia tehtiin. Ne markkinat ovat kuitenkin valtavia. Nyt pitäisi saada päätä auki, Hukkanen sanoo.

Vuonna 2017 Kalaneuvos Oy:n vienti oli 20 prosenttia liikevaihdosta. Sastamalassa on parhaillaan käynnissä tehdaslaajennus, joka yli kaksinkertaistaa muun muassa savustus- ja fileointikapasiteetin vuoden 2019 loppuun mennessä.

Lupa vientiin tuli pelkästään suomalaiselle kalalle. Norjalaista lohta ei Suomen kautta voi viedä Kiinaan.

Ministeri Leppä tyytyväinen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää Valion äidinmaidonkorvikkeen ja Kalaneuvoksen keskiviikkona saamia vientilupia Kiinaan hienoina avauksina. Lepän mukaan uudet vientiluvat ovat osoitus siitä, että suomalaisiin puhtaisiin, turvallisiin ja luotettaviin elintarvikkeisiin luotetaan myös maailmalla.

– Kun puhutaan Kiinasta, niin ollaan yhdellä maailman vaativimmista markkinoista, hän sanoo.

Lepän mukaan Suomen ruokavienti Kiinaan voi kasvaa merkittävästi laajemmaksi.

– Tavoitteena on, että saamme koko elintarvikealasta kasvualan. Se vahvistaisi alkutuotantoa, jalostusta, tuotekehitystä ja kauppaa, ja sitä kautta saadaan nykyistä enemmän vientituloja.

Leppä sanoo, että neuvottelujen alla on lukuisa joukko aihioita, jotka toivon mukaan saadaan valmiiksi ja vientilupa Kiina irtoaa. Ministeri ei kuitenkaan kerro, mitkä suomalaistuotteet ovat kyseessä.

– En arvaile, mikä on seuraava elintarvike, joka Kiinan markkinoille pääsee.

Leppä korostaa, että Kiinan markkinoiden avaaminen vaatii sitkeää työtä.

– Vientiponnistelut ja viennin edistäminen ei ole pikamatka, vaan vaatii jaksamista ja maratoonarin ajattelutapaa.

Idän jättimarkkinoilla tarvitaan julkisen vallan ovien avaamista, jotta neuvotteluihin päästään käsiksi. Vienninedistämisen organisoituminen Business Finlandiksi on Lepän mielestä ollut onnistunut ratkaisu.

– Business Finland on viennin edistämisessä osoittanut voimansa ja toivon ehdottomasti, että seuraavalla vaalikaudella tätä pystytään jatkamaan.