Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Sdp edelleen suurin, perussuomalaiset kasvatti eniten kannatustaan tuoreessa mittauksessa

Kokoomus tavoitti hieman sdp:n etumatkaa pääministerikisassa. Keskusta ja vihreät peruuttivat, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto tavoittivat.

Tuoreessa puoluekannatusmittauksessa sdp on suurin puolue 21,2 prosentin kannatuksella, mutta kokoomus on kirinyt aavistuksen edellisestä mittauksesta. Sen kannatus on nyt 19,6 prosenttia.

Kannatusmittauksen toteutti Taloustutkimus Ylen tilaamana.

Eniten kannatustaan kasvatti perussuomalaiset, jonka kannatus nousi peräti 2,1 prosenttiyksikköä 10,2 prosenttiin. Myös vasemmistoliitto kasvatti kannatustaan prosenttiyksiköllä 9,5 prosenttiin. Keskustan kannatus laski lähes prosenttiyksikön ja asettui 16,1 prosenttiin. Myös vihreiden kannatus laski hieman 13,6 prosenttiin, mutta on edelleen Pekka Haaviston puheenjohtajavalinnan jälkeen korkeampi kuin pohjalukemissa.

Perussuomalaisten kannatusnousu osuu samaan aikaan, kun uutisoitiin Oulussa alaikäisiin kohdistuneista vakavista seksuaalirikosepäilyistä, joista epäiltyinä ovat useat nuoret turvapaikanhakijat.

Pienempien puolueiden saldoissa rkp:n mittausvirhe

Rkp:n kannatus laski huimasti 1,5 prosenttiyksiköllä 2,5 prosenttiin, mutta tätä laskua selittänee lähinnä pienestä vastaajamäärästä johtuva mittausvirhe. Puolueen kannatus noudattelee suomenruotsalaisen väestön osuutta Suomessa, eikä juuri heilahtele.

Kristillisdemokraattien kannatus nousi hivenen 4,2 prosenttiyksikköön. Sinisten kannatus oli 1,0 prosenttia.

Muut puolueet eli esimerkiksi liike nyt, feministipuolue ja liberaalipuolue keräsivät yhteensä 2,1 prosentin kannatuksen.

Tällainen olisi paikkajako eduskunnassa

Taloustutkimus laski ensimmäistä kertaa arvion, kuinka eduskunnan paikat jakautuisivat kannatusmittauksen mukaan.

Sdp saisi 47 paikkaa, kokoomus 43, keskusta 42, vihreät 25, perussuomalaiset 15 ja vasemmistoliitto 15.

Keskustan saldo on kuitenkin hyvin epävarma, sillä lukuisissa vaalipiireissä se pitäisi tässä laskelmassa kiinni viimeisestä paikasta. Vaalipiirien viimeiset paikat voivat kääntyä miten päin vain. Lisäksi kannatusmittauksessa on 2,1 prosenttiyksikön virhemarginaali.

Eduskuntavaalit ovat sunnuntaina 14 huhtikuuta.