Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump kävi etelärajalla, hätätilan julistaminen muurin rahoittamiseksi yhä lähempänä

Presidentin lakimiehet ovat kertoneet, että hänellä on täysi oikeus julistaa hätätila tässä tapauksessa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut julistaa maahan kansallisen hätätilan saadakseen rahoitusta ilman kongressin hyväksyntää.

– Minulla on täydet oikeudet julistaa hätätila, Trump sanoi BBC:n mukaan toimittajille vieraillessaan Meksikon rajan tuntumassa Texasissa torstaina.

Presidentti on kieltäytynyt allekirjoittamasta lakeja, jotka mahdollistavat osan maan hallinnosta avaamisen ellei paketissa ole mukana 5,7 miljardia dollaria muurin rakentamiseen.

Budjettineuvottelut ovat kuitenkin umpikujassa, koska edustajainhuonetta kontrolloivat demokraatit ovat kieltäytyneet antamasta hänelle rahaa muuriin.

Republikaanijohtajat sanovat puolueensa pysyvän presidentin takana. Tosin jotkut republikaanipoliitikot ovat puhuneet hallinnon sulkemisen lopettamisesta.

Hallinto suljettuna jo 20 päivää

Trump vieraili torstaina McAllenin rajavartioasemalla Rio Granden laaksossa Texasissa. Kyseessä oli jo 20. päivä, jolloin neljäsosa hallinnosta oli suljettuna. Hänet vastaanottivat rajavartijat, jotka eivät tällä hetkellä saa palkkaa. Ilman palkkaa on tällä hetkellä noin 800 000 liittovaltion työntekijää.

Hätätilan julistaminen on kuitenkin laillisesti vaikeaa. Rahat tulisivat rahastoista, jotka kongressi on tarkoittanut muualle, mitä jotkut republikaanitkin vastustavat. Päivää aiemmin demokraattijohtajat Nancy Pelosi ja Chuck Schumer olivat kieltäytyneet rahoittamasta muuria.

– Minusta Kiina on kunniallisempi kuin itkevät Chuck ja Nancy, Trump sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan rajalla.

Edustajainhuone hyväksyi torstaina kaksi lakiehdotusta liikenne-, asumis- ja maatalousministeriöiden toiminnan rahoittamiseksi. Valkoinen talo kertoi Trumpin torjuvan aloitteet vetollaan, mikäli ne tulisivat hänen pöydälleen.

Trump perui matkan Davosin talousfoorumiin

Trump on perunut matkansa Davosin talousfoorumiin Sveitsiin, jonka on tarkoitus alkaa 22. tammikuuta. Tämä viittaa siihen, että hallinnon sulkeminen jatkuu vielä pitkään. – En ole koskaan ollut masentuneempi eteenpäin menosta kuin juuri nyt. En vain näe tietä eteenpäin, sanoi republikaanisenaattori Lindsey Graham , Trumpin tukija. Hänen mukaansa Trumpin pitäisi nyt julistaa hätätila.

Trump sanoi, että hänen juristinsa olivat kertoneet, että hänellä on valta julistaa hätätila saadakseen muurin rahoitetuksi.

– Minulla on täydellinen valta julistaa kansallinen hätätila, hän sanoi toimittajille Valkoisessa talossa.

– En ole vielä valmis tekemään sitä, mutta jos minun täytyy, niin teen sen.