Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasemmistopuolue saattaa kampittaa Stefan Löfvenin pääministerin paikalta – kaksi porvaripuoluetta valmis tukemaan punavihreää hallitusta

Ruotsin liberaalipuolue tukee neljän puolueen perjantaina tekemää hallitussopimusta. Liberaalien puoluehallitus päätti asiasta sunnuntaina äänin 62–30. Tämä avaa tien sosiaalidemokraatti Stefan Löfvenin johtamalle hallitukselle, sillä keskustapuolue oli tehnyt samanlaisen päätöksen jo lauantaina. Keskustapuolue hyväksyi sopimuksen lähes ilman soraääniä.

Myös ympäristöpuolue päätti sunnuntaina selvällä ääntenenemmistöllä hyväksyä hallitukseen lähdön.

Ministereitä Löfven II:een asettaisivat edellisen vaalikauden tapaan sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue. Keskustapuolue ja liberaalit lupaavat tukea sitä parlamentin ratkaisevissa äänestyksissä.

Viimeinen este Löfvenin punavihreälle hallitukselle on vasemmistopuolue, jonka pitäisi pidättäytyä valtiopäivien keskiviikon pääministeriäänestyksessä.

Puolue tuki edellisellä vaalikaudella Löfvenin hallitusta, mutta nyt se epäilee hallituksen linjan muuttuvan liian oikeistolaiseksi.

Keskustapuolue ja liberaalit olivat vaatineet tukensa ehdoksi muun muassa veroleikkauksia ja irtisanomissuojan höllentämistä.

Ruotsidemokraatit takapenkillä

Vasemmistopuoluetta ärsyttää myös se, ettei se saa neljän puolueen sopimuksen vuoksi minkäänlaista vaikutusvaltaa hallituksen politiikkaan tulevalle hallituskaudelle. Puolueessa sitä pidetään nöyryyttävänä. Liberaalien johtaja Jan Björklund muistutti Vasemmistopuolueelle, että Löfvenin hallituksen vaihtoehtona on oikeistohallitus, jossa ruotsidemokraatit istuu takapenkillä.

Expressen-lehden mukaan Vasemmistopuolueessa kerätään protestilistaa Löfvenin hallituksen pysäyttämiseksi.

Jos puolue kääntää kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja ruotsidemokraattien tavoin peukalon alaspäin, jää Löfvenin kakkoshallitus syntymättä. Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt ei paljastanut vielä sunnuntaina, millaisen ratkaisun puolue tekee keskiviikkona.