Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maitokäräjät alkoivat: Valion kilpailijat vaativat yhtiöltä miljoonakorvauksia "maitosodan" jälkiselvittelyissä

Valion kilpailijat katsovat, että Valion vuosina 2010–2012 tekemä maitotuotteiden alihinnoittelu haittasi heidän liiketoimintaansa. Valio kiistää vahingonkorvausvaatimukset. Yhtiöllä on jo kontollaan 70 miljoonan euron sakot saalistushinnoittelusta.

Neljä suomalaista maito-osuusmeijeriä vaatii Valiolta miljoonakorvauksia yhtiön saalistushinnoittelun vuoksi. Riitaoikeudenkäynti käynnistyi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Oikeudenkäynnin taustalla on Valion perusmaitojen matala hinnoittelu vuosina 2010–2012. Korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi loppuvuonna 2016, että tuona aikana laskenut perusmaitojen tukkuhintoja niin alas, että kyse oli saalistushinnoittelusta.

Saalistushinnoittelulla tarkoitetaan tilannetta, jossa määräävässä markkina-asemassa oleva yhtiö alihinnoittelee tuotteita ja myy niitä tappiolla niin, että sen kilpailijat kärsivät. Sen tarkoitus on puolustaa markkina-asemaa ”saalistamalla” kilpailijat pois markkinoilta kannattamattomilla hinnoilla.

KHO hyväksyikin aikanaan markkinaoikeuden Valiolle mätkäisemät 70 miljoonan euron sakot. KHO katsoi, että Valion osuus perusmaitomarkkinoilla on niin merkittävä, että sen hinnoittelu haittasi markkinoita.

Valio puolestaan on vastannut, että se laski hintojaan sen vuoksi, että Arla tuli entistä voimakkaammin Suomen-markkinoille ja kilpailu alalla koveni. Maitojen hintakilpailua alettiin 2010-luvun alussa kutsua julkisuudessa maitosodaksi.

Maanantaina alkaneilla käräjillä Valion kilpailijat vaativat yhtiöltä nyt vahingonkorvauksia saalistushinnoittelun vuoksi.

Aamulla alkaneessa oikeudenkäynnissä oikeudessa olivat paikalla pääosin pienmeijereitä ja Valiota edustavat asianajajat. Sama asianajotoimisto ajaa kaikkien pienmeijereiden asiaa.

Yli 41 miljoonan euron korvausvaatimukset

Osuuskunta Maitomaan, Maitokolmion ja Satamaidon sekä Ilmajoen osuusmeijerin vaatimat vahingonkorvausvaatimukset nousevat yhteensä yli 41 miljoonaan euroon.

Kanteet nostaneet maito-osuuskunnat muun muassa katsovat, että Valion saalistushinnoittelun vuoksi meijerit ovat joutuneet myymään omia perusmaitotuotteitaan tappiolla, ottamaan lainaa, karsimaan tuotevalikoimaansa ja menettäneet markkinaosuuttaan. – Valion vahingonkorvausvastuu asiassa on täysin kiistaton, totesi pienmeijereitä oikeudessa edustanut asianajaja Tapio Väätäinen oikeudessa maanantaiaamuna.

Väätäinen totesi asian esittelyssä, että Helsingin käräjäoikeuden on otettava arvioinnin lähtökohdaksi KHO:n antaman ratkaisun saalistushinnoittelusta.

Valio kiistää kanteet

Huolimatta siitä, että Valion on katsottu syyllistyneen saalistushinnoitteluun, yhtiö kiistää osuusmeijereiden korvausvaatimukset. Yhtiö toteaa, että se on toiminut hinnoittelussaan kilpailulainsäädännön sallimissa rajoissa.

Valion mielestä korvausvelvollisuus ei täyty, koska yhtiö katsoo, ettei se ei ole toiminut tahallisesti tai huolimattomasti maitojen hinnoittelussa. Yhtiö katsoo myös, ettei pienmeijereille aiheutunut niiden arvioimia vahinkoja.

Pienmeijerit kuitenkin katsovat, että korvausvastuu syntyy jo tuottamuksellisesta eli tahattomasta toiminnasta.

Oikeudelle toimittamissaan asiakirjoissa Valio katsoo, ettei aiemmissa oikeusjutuissa arvioitu vahingonkorvausvelvollisuutta lainkaan. Valio vaatii oikeutta hylkäämään kaikki kanteet perusteettomina. Yhtiö vaatii myös, että kantajat maksavat heidän oikeudenkäyntikulunsa.

Oikeutta istutaan maaliskuuhun saakka

Valion vahingonkorvausoikeudenkäyntiä istutaan Helsingin käräjäoikeudessa tammikuun puolestavälistä maaliskuun loppuun saakka. Maanantaina oikeudessa oli luvassa pienmeijereiden asianesittely. Valiota oikeudessa edustavien on määrä päästä ääneen myöhemmin tällä viikolla. Oikeudessa on määrä kuulla alkuvuoden aikana myös yhtiön entistä toimitusjohtajaa Pekka Laaksosta .