Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

May: On todennäköisempää, että brexit ei tapahdu ollenkaan kuin EU-ero ilman sopimusta

Britannian pääministeri yrittää saada parlamenttia puolelleen päivää ennen ratkaisevaa äänestystä.

Britanniassa pääministeri Theresa May aikoo suostutella parlamenttiedustajia neuvottelemansa EU-erosopimuksen taakse viimeisen kerran tänään maanantaina.

Parlamentin alahuoneen on määrä pitää ratkaiseva äänestys brexitistä tiistaina. Näyttää siltä, että enemmistö edustajista ei puolla Mayn sopimusta.

May aikoo varoittaa tänään, että parlamentti todennäköisemmin estää koko brexitin kuin antaa Britannian lähteä unionista ilman sopimusta.

Mayn mukaan luottamus politiikkaan kärsii ”katastrofaalista” tuhoa, jos kansanäänestyksen tulosta ei panna täytäntöön.

Asiasta kertovat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Viime viikolla May joutui lupaamaan parlamentille, että hän esittelee toisen brexit-suunnitelman vain päivien kuluessa, jos hänen sopimuksensa äänestetään nurin.

– Westminsterissä (parlamentissa) on joitakin, jotka toivovat viivyttävänsä tai jopa estävänsä brexitin ja jotka käyttävät kaikkia mahdollisia keinojaan tehdäkseen sen, Mayn on määrä sanoa tänään.

May puhuu tänään tehtaan työntekijöille Keski-Englannin Stoke-on-Trentissä, jossa enemmistö äänesti EU:sta lähtemisen puolesta.

Mayn neuvottelema erosopimus on kohdannut vastustusta eri syistä. Monet toivovat erosopimusta selkeämpää eroa EU:sta, toiset taas haluavat pysäyttää koko brexitin.

The Sunday Times -lehden mukaan parlamentissa kapinalliset aikovat vääntää pääministeri Maylta kontrollin brexit -prosessin hoitamiseen muuttamalla parlamenttityöskentelyn sääntöjä, niin että kansanedustajien aloitteille annetaan etusija hallituksen esityksiin nähden, jos hallituksen sopimuspaperi kaatuu tiistaina.

Kapinarintamassa on edustajia kaikista puolueista. Tavoitteena on viivyttää brexit-prosessia tai pysäyttää se kokonaan.