Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump uhkasi Turkkia "taloudellisella hävityksellä", mikäli tämä hyökkäisi Syyrian kurdeja vastaan

Turkki kehotti Yhdysvaltoja kunnioittamaan maiden välistä strategista kumppanuutta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhkaillut Turkkia taloudellisella hävityksellä, mikäli se hyökkää Yhdysvaltain kanssa liittolaisina olevia kurdeja vastaan Syyriassa. Trumpin tviitti oli omiaan heikentämään Turkin liiran arvoa ja saamaan aikaan voimakkaan kritiikin Ankaran suunnalta maanantaina.

Kahden Nato-liittolaisen suhteet ovat olleet koetuksella koska Yhdysvallat tukee kurdien YPG-ryhmää, jota Turkki pitää kielletyn Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) jatkeena. PKK on kapinoinut Turkkia vastaan vuosikymmeniä sen maaperällä. Maiden välillä oli viime vuonna myös diplomaattinen kriisi, kun Trump asetti pakotteita kahdelle presidentti Recep Tayyip Erdoganin ministerille ja nosti Turkin metallituotteiden tulleja. Tämän seurauksena liira oli ennätyksellisen alhaalla elokuussa.

Trump sanoi sunnuntaina, että Yhdysvallat aloittaa sotilaidensa vetämisen Syyriasta, mistä hän ilmoitti joulukuussa. Yhdysvallat aikoo kuitenkin jatkaa hyökkäyksiä Islamilainen valtio (Isis) -äärijärjestön taistelijoita vastaan Syyriassa.

”Hävitämme Turkin taloudellisesti, jos he hyökkäävät kurdien kimppuun. Luomme 20 mailin turva-alueen… emme myöskään halua kurdien ärsyttävän Turkkia”, Trump kirjoitti Twitterissä.

Liiran arvo laski 1,6 prosenttia suhteessa dollariin.

”Trumpin pitäisi arvostaa liittolaisuutta Turkin kanssa”

Turkin presidentin tiedottaja Ibrahim Kalin sanoi, että Trumpin tulisi arvostaa liittolaisuuttaan Ankaran kanssa.

”Herra @realDonaldTrump on vakava virhe samaistaa Syyrian kurdit Yhdysvaltain terroristilistalla olevan PKK:n kanssa sekä sen Syyrian haaran PYD/YPG kanssa”, kertoi Kalin Twitterissä.

Hänen mukaansa terroristit eivät voi olla liittolaisia heidän kanssaan. Hän kirjoitti Turkin odottavan, että Yhdysvallat kunnioittaa maiden välistä strategista kumppanuutta. Hän ei halunnut ”terroristien propagandan” vaarantavan tätä.

Trump ei kertonut tarkemmin suunnittelemastaan turva-alueesta. Hän ilmoitti viime kuussa amerikkalaisjoukkojen vetämisestä Syyriasta, koska ne olivat onnistuneet Isisin lyömisessä eikä joukkoja enää tarvittu Syyriassa.

Amerikkalaiset viranomaiset ovat kuitenkin antaneet ristiriitaisia viestejä sen jälkeen. Yhdysvaltain johtama liittouma ilmoitti perjantaina alkaneensa vetäytymisen Syyriasta, mutta virkailijat ilmoittivat myöhemmin, että tämä koski vain kalustoa, ei joukkoja.