Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipilä: Seksuaalirikostuomioita voidaan koventaa edelleen, palautuspolitiikasta laaditaan raportti perjantaiksi

Hallitus tukee, jos eduskunta haluaa koventaa seksuaalirikostuomioita. Palautuspolitiikassa ei ole saavutettu riittävästi tuloksia.

Hallitus kokoontui tänään eduskunnassa lyhyeen neuvotteluun käsittelemään ulkomaalaisten epäiltyjä seksuaalirikoksia Oulussa ja Helsingissä.

Hallitus kävi läpi niitä toimia, joilla Suomessa on jo kiristetty turvapaikkapolitiikkaa. Palautuspolitiikassa ei kuitenkaan olla pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan päästy riittäviin tuloksiin.

– Velvoitimme, että ulkoministeriö tekee perjantaiksi raportin siitä, missä palautuspolitiikassa mennään.

Sipilä painotti, että moni esitys, joka maahanmuuttoministeriryhmästä on tullut, on pysähtynyt joko kansainvälisiin sopimuksiin tai Suomen perustuslakiin. Sipilän mukaan kansainvälisten sopimusten osalta tarvitaan kansainvälistä keskustelua, hallitus ei voi niitä muuttaa.

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä seksuaalirikostuomioita koventava lakiesitys. Esityksen mukaan raiskaustuomioiden enimmäisrangaistus kovenisi neljästä vuodesta kuuteen vuoteen.

– Jos on tahtotila koventaa seksuaalirikosten tuomioita, niin siihen on meidän tukemme, Sipilä sanoi.

Hallitus käsitteli myös resurssikysymyksiä. Sipilä sanoi, että jos taloudellisia resursseja tarvitaan, niin hallituksella on mahdollisuus antaa lisäbudjetti tällä kaudella.

Esimerkiksi some-vastaavia joka kouluun Sipilä piti kannatettavana ideana, johon voitaisiin antaa resursseja.

Sinisiltä oma lista

Hallituspuolue siniset esitti hallituksen kokouksen jälkeen oman listansa Suomen turvapaikkapolitiikan kiristämiseksi. Siniset haluaa muun koventaa seksuaalirikosten tuomioiden alarajaa ja säätää lapseen kohdistuvan raiskauksen ja seksiin pakottamisen tuomion aina ehdottomaksi.

Siniset vaatii myös kansainvälisten sopimusten, muun muassa YK:n pakolaissopimuksen uudelleen arviointia ja törkeisiin rikoksiin tuomittujen palauttamista riippumatta kohdemaasta.

Siniset haluaa myös täydentää hallituksen kansalaisuuden menettämistä koskevaa esitystä. Nyt kansalaisuus esitetään menetettäväksi terroristisessa tarkoituksessa tehdyissä rikoksissa. Siniset haluaa lisätä esitykseen törkeät seksuaalirikokset.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoi, että siniset on nyt jättänyt listan hallituskumppaneille. Vastausta ei odoteta heti, vaan asiasta lähdetään neuvottelemaan.

Sipilän mukaan hallituksella ei ollut mitään riitaa kokouksessa.

– Käytiin läpi listoja ja toimenpide-ehdotuksia otsikkotasolla. Valmistellaan ehdotuksia perjantain kokoukseen ja sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä käy niitä läpi.

Sipilä muistutti, että aika on rajoitettu tällä vaalikaudella.

– Kovin suurta odotusta kovin suurille toimille ei pidä odottaa.

Raiskauslainsäädännön uudistusta aletaan valmistella

Oikeusministeriö ilmoitti tänään aamulla aloittavansa raiskauslainsäädännön kokonaisuudistuksen. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) asettaa työryhmän valmistelemaan lainsäädännön uudistamista.

Tavoitteena on valmistella muutokset, joilla sukupuoliyhteys nuoren lapsen kanssa säädetään rangaistavaksi raiskausrikoksena. Nykyään sukupuoliyhteys lapsen kanssa rangaistaan törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä. Lisäksi työryhmä selvittää, miten suostumuksen puute on mahdollista lisätä raiskausrikoksen tunnusmerkistöön.

Oikeusministeriö laatii tammikuun aikana raiskauslainsäädännöstä arviomuistion ja työryhmä asetetaan helmikuun alussa. Hallituksen esitys asiasta tulee vasta seuraavan eduskunnan käsittelyyn.

Oikeusministeri Antti Häkkänen painotti, että rikoslain muutokset on valmisteltava huolella, ilman kiihkoa.

Eduskuntaryhmät koolla

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat käsittelevät vielä iltapäivällä ulkomaalaisten epäiltyjä seksuaalirikoksia. Kokouksen on kutsunut koolle suurimman eduskuntaryhmän, keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Puheenjohtajien kokouksen jälkeen myös eduskuntaryhmillä on kokouksia.