Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tappion suuruus voi ratkaista, mitä brexitille tapahtuu seuraavaksi – Britanniassa äänestetään erosopimuksesta iltakymmeneltä

Hallitus ja pääministeri Theresa May joutunevat nielemään häviön selvän lukemin. Asiantuntijan mukaan koko asetelma voisi muuttua, jos aiempaa pehmeämmistä eroehdoista löytyisi poikkeuksellinen poliittinen sopu.

Britannian hallituksen ja pääministeri Theresa Mayn häviö illan brexit-äänestyksessä vaikuttaa varmalta. Seurausten kannalta on kuitenkin merkitystä myös sillä, kuinka suuresta tappiosta lopulta on kyse. Näin arvioi Euroopan unioni -tutkimusohjelman johtaja Juha Jokela ulkopoliittisesta instituutista.

– Jos tappio on tiukka tai edes lähempänä sataa kuin kahta sataa ääntä, mahdollisuus uuteen äänestykseen samasta sopimuksesta on selvästi suurempi kuin rökäletappion jälkeen, hän miettii.

Parlamentin alahuone äänestää erosopimuksen hyväksymisestä todennäköisesti iltakymmenen jälkeen Suomen aikaa.

Poliittinen sekaannus ja epävarmat hallituskuviot

Jokelan mukaan seuraavat askeleet ovat sisäpoliittisia ja pitkälti parlamentin käsissä. Sen poliittisesta tahdosta ei kuitenkaan ole mitään selvää kuvaa.

– Vaikka sopimuksettoman eron mahdollisuus on kasvanut, niin myöskään sille ei löydy parlamentista enemmistöä. Se tarkoittaa, että eroprosessia varmaankin pyritään edistämään hallitusti.

EU:n suunnassa ei todennäköisesti ole halukkuutta tehdä merkittäviä lisämyönnytyksiä Mayn neuvottelemaan erosopimukseen.

Jotta maaliskuun lopun EU-eropäivää voitaisiin siirtää, pitäisi Britannian hallituksen pystyä Jokelan mukaan esittämään EU:lle jonkinlainen tiekartta siitä, miten solmu aukaistaan.

On kuitenkin epäselvää, millainen hallitus tätä olisi esittämässä.

Uusien vaalien uhka voi suoristaa rivejä

Hallituksen luottamuksesta saatetaan äänestää lähipäivinä.

Jos hallitus kaatuu, yritetään uutta hallitusta muodostaa ensin nykyisen parlamentin pohjalta. Ellei se onnistu, on edessä uudet vaalit.

– Iso kysymys on se, sallisivatko konservatiivit ja Pohjois-Irlannin unionistipuolue uudet vaalit ja ottaisivatko ne riskin työväenpuolueen Jeremy Corbynista pääministerinä, Juha Jokela sanoo.

Tämän ”uhkakuvan” vuoksi ristiriitojen repimien puolueiden rivit voisivat suoristua.

– Epäluottamuslause ei välttämättä menisi läpi.

Pehmeämpi brexit muuttaisi tilanteen

Tähän saakka niin pääministeri May kuin EU:kin ovat vakuuttaneet, että nyt neuvoteltu erosopimus on ainoa, eikä sitä enää avata.

Jokela huomauttaa, että tämä perustuu olettamukseen siitä, että Britannia pitää kiinni kynnyskysymyksistään.

– On kokonaan toinen kysymys, jos tavoitteita muutettaisiin ”pehmeämmän” brexitin suuntaan.

Jos Britannia lähtisi neuvottelemaan EU:n kanssa erosta uudelleen, se voisi kenties ottaa lähtökohdaksi Norjan-mallin. Silloin mukana olisivat Britannian pysyminen esimerkiksi tulliliitossa ja EU:n sisämarkkinoilla.

Jokelan mukaan tämä muuttaisi koko asetelman. Pulmana on tässäkin poliittinen ristiveto.

– Pystyttäisiinkö parlamentissa muodostamaan näkemys uusista tavoitteista, ja millainen hallitus ne laittaisi tiskiin?

Puoluerajat ylittävä yhteistyö epätodennäköistä

Ainakin aiemmin lähinnä teoreettisena pidettyä uutta kansanäänestystä pidetään Jokelan mukaan nyt jo mahdollisena, ellei muuta ratkaisua löydy.

Toistaiseksi sen enempää konservatiivien kuin työväenpuolueenkaan johdosta ei kuitenkaan ole kuulunut ajatusta tukevia lausuntoja.

Niin tässä kuin mahdollisissa uusissa vaaleissakin ratkaisua vaikeuttaa Jokelan mukaan Britannian kaksipuoluejärjestelmä.

– Puolueiden rajat ylittävä yhteistyö ei ole siellä tyypillistä, hän sanoo.

– On vaikea ajatella, että osa molemmista puolueista lähtisi yhdessä edistämään uusia vaaleja tai uutta kansanäänestystä ohi puolueiden johdon.